Praktisch over duurzaam

Smartphone kapot? Laat hem repareren!

09 november 2015

Meer dan 3 miljoen kapotte smartphones liggen te verstoffen in Nederlandse kasten en lades. Zonde! Repareren en lang doen met je mobieltje is beter voor het milieu.

De productie van smartphones kost veel energie, veel meer dan het gebruik. Bovendien zitten er zeldzame metalen in die vaak uit landen komen waar ze het niet zo nauw nemen met mens en milieu. Daarom is het goed om lang met je mobiele telefoon te doen. Een kapot mobieltje kun je vaak prima laten repareren.

Tips om lang met je batterij te doen

Met wat simpele tips gaat je batterij langer mee:

  • Laad je batterij op voordat hij onder de 40 procent komt.
  • Een paar snacks zijn beter voor je smartphone dan één grote maaltijd. Dus laad je batterij liever steeds een beetje op dan één keer helemaal.
  • Laat je mobiele telefoon niet de hele nacht aan de oplader liggen. Haal hem van de oplader als hij vol is. Anders gaat de capaciteit van je batterij achteruit.
  • Kies voor energiezuinige instellingen: verlaag de helderheid van je scherm en zet 'Automatisch synchroniseren' uit.

Met slim opladen kun je 5 jaar met je batterij doen. Doe je helemaal niet aan slim opladen? Dan is dat maar 3 jaar.

Benieuwd naar meer tips? Ga naar Tips voor gebruik smartphone.

Reparatie vaak goed te doen

Barst in je scherm, knoppen die het niet meer doen, een lege batterij? Breng je mobieltje naar een gekwalificeerde reparateur. Reparatie kost meestal tussen de 40 en 100 euro en is goed voor het milieu. 

Niet in de vuilnisbak!

Wat je ook doet: gooi je kapotte telefoon niet in de vuilnisbak maar breng hem naar een inzamelpunt. In je telefoon zitten grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. Met de Afvalscheidingswijzer vind je makkelijk een inzamelpunt bij jou in de buurt.

Reparateur vinden

Een gekwalificeerde reparateur vind je op de website van Uneto-Vni. Kies onder reparatie voor 'Computers en tablets'.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.