Praktisch over duurzaam

Subsidie voor zonneboilers en warmtepompen in 2016

15 december 2015

In 2016 is er 70 miljoen euro subsidie beschikbaar voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Huishoudens, bedrijven en organisaties kunnen gebruik maken van de ‘investeringssubsidie duurzame energie’. Milieu Centraal verwacht dat de regeling mensen aanmoedigt om nu een energiezuinige stap te zetten.

Zonneboiler ongeveer 20% goedkoper

Zonneboilers verwarmen water met behulp van zonlicht. Hierdoor kun je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water besparen. Een zonneboiler kost ongeveer 3.000 euro. Afhankelijk van het type zonneboiler ontvangt een huishouden gemiddeld 650 euro subsidie.
Lees meer over de subsidie en voorwaarden op Subsidie zonneboilers 2016.

Tussen 500 en 3.400 euro voor warmtepomp

Een warmtepomp zorgt milieuvriendelijk voor verwarming en warm water. Warmtepompen gebruiken bestaande warmte in de lucht, grond of water. Met een elektrische compressor (zoals in de koelkast) wordt energie met een lage temperatuur opgewaardeerd tot bruikbare warmte. Het is verstandig om je huis eerst goed te isoleren, voordat je een warmtepomp aanschaft. Er zijn warmtepompen die je combineert met een hr-ketel op gas (hybride) en volledig elektrische warmtepompen. Een hybride warmtepomp kost zo’n 5.000 tot 7.000 euro, inclusief een hr-ketel. Voor warmtepompen ontvangen huishoudens tussen de 500 en 3.400 euro subsidie, afhankelijk van het soort apparaat.
Lees meer over de subsidie en voorwaarden op Subsidie warmtepompen 2016.

Vanaf 500 euro subsidie voor pelletkachel

Een pelletkachel is een geavanceerde houtkachel, die brandt op geperste houtkorrels (pellets). De subsidie is alleen beschikbaar voor pelletkachels die automatisch werken, een gesloten voorkant hebben, en voldoen aan andere technische eisen. Een huishouden kan 500 euro subsidie krijgen, en wat meer als het gaat om pelletkachels met grote capaciteit. Voor het milieu is een warmtepomp met lage temperatuur verwarming (LTV) een betere keuze dan een pelletkachel.
Lees meer over de subsidie en voorwaarden op Subsidie pelletkachel 2016.

Van fossiel naar duurzaam

Volgens Milieu Centraal past het bevorderen van duurzame energie bij het streven om afscheid te nemen van energie uit kolen, olie en gas. Het gebruik van fossiele brandstoffen zorgt voor uitstoot van CO2 en de daarmee samenhangende klimaatverandering. 

infographic-duurzame-apparaten-ez.png

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.