Praktisch over duurzaam

Zo haal je meer rendement uit je spaargeld

23 januari 2015

De spaarrente staat met 1 à 1,5 procent op het laagste niveau van de afgelopen tien jaar. Volgens berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is het juist nu lonend om te investeren in energiebesparing. Het rendement op woningisolatie is bijvoorbeeld vergelijkbaar met 7 tot 12 procent rente op een spaarrekening.

Investeren in energiebesparing loont. Nu je geld besteden aan energiebesparing betekent dat je straks geld over houdt, omdat je dan minder energiekosten hebt. Spouwmuurisolatie levert het meeste op: evenveel als een fictieve spaarrekening met 12 procent.

Dit rendement is vele malen hoger dan het rentepercentage van minder dan anderhalf procent die je bij de meeste banken in Nederland nu op je spaarrekening krijgt. Zelfs als de gasprijs de komende decennia gelijk zou blijven, ligt het rendement van de investering in spouwmuurisolatie met 9 procent nog ver boven de huidige spaarrente. Spouwmuurisolatie kost voor een gemiddelde eengezinswoning ongeveer 2.000 euro. In het eerste jaar is de besparing op de energierekening zo’n 570 euro.

Ook investeringen in dakisolatie (9 procent), vloerisolatie en HR++ glas (7 procent) bieden fors hogere rendementen dan een spaarrekening. Naast lagere energielasten zorgt isolatie voor meer comfort in huis en een beter milieu.

Woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd hebben bij de bouw geen spouwmuurisolatie gekregen. Naar schatting zijn er in Nederland nog een miljoen koopwoningen en 700.000 huurwoningen zonder geïsoleerde spouwmuur.

De rendementen heeft Milieu Centraal berekend met de Standaard Rekenmethode Rendementen.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.