Praktisch over duurzaam

Zo houd je je huis koel

03 juli 2015

Hoe houd je je huis koel zonder een torenhoge energierekening? Milieu Centraal geeft raad.

Het belangrijkste advies is de zon uit je huis te houden. Doe daarom overdag de zonneschermen omlaag of de gordijnen dicht. Houd ramen en deuren overdag dicht en zet ze pas open als het buiten koeler is dan binnen: ’s avonds, ’s nachts en vroeg in de ochtend. Daarmee houd je de grootste warmte buiten. En isoleer je huis: een goed geïsoleerd dak en gevel houd ’s zomers de warmte buiten en in de winter de warmte binnen.

Airco of ventilator?

Heb je toch behoefte aan extra verkoeling? Kies dan voor een ventilator. Een airco kan tot 430 kWh per jaar verbruiken, dat kost veel elektriciteit en belast het milieu. Een airconditioner is behalve slechter voor het milieu, ook veel duurder in het gebruik dan een ventilator. De stroomkosten van een airco bedragen bij bovengenoemd verbruik tot 95 euro per jaar, terwijl het gebruik van een ventilator maar drie euro per jaar kost.

Tweede koelkast de deur uit

Juist in de zomer gebruiken sommige gezinnen een tweede koelkast voor extra drankjes. Die tweede koelkast is echter vaak ouder en gebruikt veel energie. Gemiddeld verbruikt een tweede koelkast veertig euro aan elektriciteit per jaar; dat bedrag is in het geval van een oude, onzuinige koelkast nog veel hoger.

Je kunt besparen op dat energieverbruik door uw tweede koelkast de deur uit te doen. Heb je vaak extra koelruimte nodig? Dan is het energiezuiniger om de twee losse koelkasten te vervangen door een groot, energiezuinig nieuw exemplaar.

Hier vind je meer tips om je stroomrekening fors omlaag te krijgen.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.