Praktisch over duurzaam

Asbestdak blijft liggen door kostendrempel

04 augustus 2016

Rond de 15 miljoen vierkante meter asbestdak op woningen en schuurtjes moet voor 2024 vervangen worden. Ruim de helft van de Nederlanders komt niet in actie vanwege de verwachte kosten. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Milieu Centraal adviseert om een schuurtje met asbestdak meteen aan te pakken en geld opzij te zetten voor een dak met veel vierkante meters.

Zo’n 40% van de Nederlanders schat de kosten voor asbestsanering verkeerd in. Zo denkt 56% van de Nederlanders dat een sloopmelding geld kost, terwijl dit een gratis eerste stap is. Bij het inschatten van het bedrag voor het verwijderen en vervangen heeft 1 op de 10 het helemaal mis. Sommigen denken onterecht dat asbest vervangen gratis is. Hoeveel het exact kost hangt onder meer af van het aantal vierkante meter en de kwaliteit van het dak en of je kiest om je dak meteen te isoleren.

Kosten besparen op kleine daken

Zelf verwijderen van kleine oppervlaktes is de goedkoopste optie, mits je goedkeuring hebt van de gemeente en volgens de veiligheidsregels te werk gaat. Bekijk de instructievideo voor het herkennen van asbest en vind tips voor het verwijderen van asbest

 

Asbestsaneerder inschakelen

Boven de 35 m2 moet je een deskundig bedrijf inschakelen. Hou rekening met een tarief tussen de € 65 tot € 160 per vierkante meter voor het verwijderen en vervangen door nieuwe golfplaten. Samenwerken met buren helpt om de kosten binnen de perken te houden. Samen kun je meer vierkante meters dak in 1 keer door asbestsaneerders te laten vervangen. Sinds dit jaar bestaat er een subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken van 35 m2 of groter. Tegenover iedere vierkante meter verwijderd asbestdak staat een tegemoetkoming van € 4,50.

Verbod op asbestdaken

Het verbod dat na 2024 ingaat geldt voor dakbedekking die aan de buitenlucht blootgesteld is en waarin asbest verwerkt is, zoals golfplaten op een schuur. 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.