Praktisch over duurzaam

Circulaire toekomst zonder afval

14 september 2016

'In 2050 is Nederland helemaal circulair', stelt het Kabinet in het Rijksbrede programma Circulaire Economie. Afval bestaat dan niet meer zoals we het nu kennen omdat alles opnieuw gebruikt wordt in grondstoffen en producten. Gelukkig hoef je niet te wachten en kun je vandaag al afval verminderen en makkelijk afval scheiden. 

Om de economie in 2050 volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen komt er een nationaal grondstoffenakkoord

Minder afval, goed te doen

Voor het milieu is het goed als je minder afval hoeft weg te gooien. Dat kan bijvoorbeeld door je eigen stevige boodschappentas mee te nemen, op verpakkingen te letten en kapotte apparaten te laten repareren. En vermijd eenmalige producten zoals koffiebekertjes op het station of wegwerpborden bij een feestje. 

Met gemak in de juiste bak

Als Nederland straks een circulaire economie heeft gaat het misschien vanzelf, maar door je afval nu al goed te scheiden zorg je dat grondstoffen hergebruikt worden en dat is goed voor het milieu. We zijn er in Nederland al heel goed in, maar teveel papier, plastic en glas komen nog in het restafval terecht. Twijfel je weleens in welke bak je afval hoort? Geen punt, de afvalscheidingswijzer geeft direct antwoord.

Helemaal afvalvrij

En helemaal afvalvrij? Dat lijkt lastig, maar de gezinnen die deelnemen aan het project 100-100-100 bewijzen dat je een heel eind komt. Zij proberen in 100 dagen 100% afvalvrij te worden. Overal in het land doen gemeenten en afvalbedrijven mee aan het experiment. 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.