Praktisch over duurzaam

Driekwart Nederlanders vindt muizen lastpakken

11 januari 2016

75 procent van de Nederlanders vindt dat muizen overlast veroorzaken. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door GfK. Vrijwel alle ondervraagden vinden vervelend dat de indringers overal poepen en aan spullen en eten knagen. Maar hoe voorkom en bestrijd je muizen in huis? 

In de winter trekken muizen naar binnen op zoek naar eten en warmte. Zo had 28 procent van de Nederlanders het afgelopen jaar muizen in en om huis. Om muizenoverlast te voorkomen is het belangrijk om gaten en kieren in huis te dichten en eten op te bergen in goed afgesloten, metalen of hard plastic bussen en dozen.

Als je de muizen wilt vangen kun je kiezen voor muizenvallen. Knijp- en klapvallen doden de muizen, terwijl kantel- en kooivallen ze levend vangen. Zorg er altijd voor dat er niet eetbaars voor de muizen te vinden is.

Gif: alleen als het echt nodig is

Naast dodelijke muizenvallen en het goed opbergen van eten wordt gif door Nederlanders gezien als een van de meest effectieve maatregelen tegen muizen. Een derde van de mensen met muizen in en om huis kiest voor gif. Muizen sterven hierdoor een langzame en pijnlijke dood. 12 procent gebruikt het gif buitenshuis, terwijl dit verboden is. Het gif kan namelijk andere dieren doden.

Bereidheid vermindering gifgebruik groot

Zodra mensen weten wat de risico’s zijn van gif blijkt ruim de helft bereid om voortaan minder of geen gif te gebruiken. Muizenvallen zijn dan een goed alternatief omdat andere dieren zoals katten, egels en uilen dan geen gevaar lopen. 

 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.