Praktisch over duurzaam

Drinkpak bij plastic: vast ook bij jou!

20 februari 2016

Van Maastricht tot Texel en van Delft tot Enschede: in ruim 80 procent van de gemeenten kun je je drinkpakken nu gescheiden inleveren! Jaarlijks gebruiken we zo’n 300 drinkpakken per huishouden en daar kan weer wat moois van gemaakt worden. Scheid je mee?

melkpak bij plastic 327x245.jpg

Drinkpakken scheiden is heel simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval. De ene gemeente haalt het op aan huis, bij de andere breng je het zelf naar de inzamelbak. Ook mag je in een aantal gemeenten blik bij het plastic doen, vaak aangeduid met PMD (Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen, Drinkpakken).

Grote bak voor plastic

Nu bij de meeste gemeenten drinkpakken bij het plastic afval mogen, wordt de hoeveelheid restafval steeds kleiner. Plastic en drinkpakken zijn de grootste afvalstroom in huis. Het is daarom handig om de grote vuilnisbak hiervoor te gebruiken en een kleinere voor het restafval.

Van drinkpak tot wc-papier

Een drinkpak bestaat voor 75 procent uit karton, 21 procent uit plastic en 4 procent uit aluminium. Van de drinkpakken die je gescheiden inlevert met het plastic afval, kan weer iets nieuws gemaakt worden. In de recyclingfabriek wordt het karton, plastic en aluminium uit elkaar gehaald en gebruikt als nieuwe grondstoffen. Zo toveren ze het karton om tot wc-papier en het plastic tot een koffiepot. Zien hoe dat gebeurt? Bekijk het item van RTL Nieuws.

In de juiste bak

Soms is het lastig te zien wat wel en niet bij het plastic mag. Zo mag een chipszak met een aluminium laagje niet bij het plastic. Twijfel je in welke bak je afval moet? De Afvalscheidingswijzer weet raad!

 

 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.