Praktisch over duurzaam

Gaat Parijs ver genoeg?

30 juni 2016

De klimaatafspraken in Parijs zijn pas een half jaar oud en onderzoekers vertellen in de Volkskrant dat het akkoord niet ver genoeg gaat. Zelfs als alle landen de plannen naleven stijgt de temperatuur tussen de 2,6 en 3,1 graden. Met de klimaatklappers kun je, ook zonder wereldwijde afspraken, zelf al flinke stappen zetten.

Onderzoekers verbonden aan instituten in Australië, Duitsland, Oostenrijk, Zuid-Afrika en Nederland hebben de landenplannen achter het klimaatakkoord doorgerekend. De klimaatafspraken in Parijs hebben volgens de berekeningen een flinke boost nodig omdat de opwarming nu koerst op 3 graden in plaats van de beoogde 2 graden. In het klimaatakkoord is opgenomen om de plannen in 2018 kritisch te bekijken en daarbij moeten alle landen iedere 5 jaar een nieuw plan indienen.

Dichter bij huis

Een gemiddeld huishouden in Nederland stoot ongeveer 23.000 kilo CO2 uit per jaar. Een deel daarvan is 'directe' uitstoot voor energieverbruik in huis en vervoer en de rest is 'indirecte' uitstoot voor bijvoorbeeld de productie van voeding, kleding en meubels. Ben je benieuwd hoeveel jij uitstoot? Bereken je CO2-uitstoot.

Wil je zelf bijdragen aan een beter klimaat door CO2 te besparen? Je hebt de meeste impact door dichtbij huis vakantie te vieren en met het OV of de fiets naar je werk te reizen. De grootste klimaatklappers voor je huis zijn spouwmuurisolatie en zonnepanelen. De uitstoot van eten en drinken beperk je door groente en fruit van het seizoen te eten. 

infographic-print-home-CMYK-zonderintro_1920x1084.jpg

 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.