Praktisch over duurzaam

Groen energielabel verkoopt beter

14 juni 2016

Een gunstig energielabel heeft effect op de verkoopprijs van een huis. Dat concluderen onderzoekers van het TIAS VastgoedLAB op basis van verkoopcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en energielabelgegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) koppelden TIAS-onderzoekers data uit 2015 over woningverkoop aan informatie over energielabels. 

Groene meerwaarde

Gunstig gelabelde doorsnee woningen werden vorig jaar verkocht met een groene premie van €7.000, terwijl een ongunstig G-label de verkoopprijs met ruim €29.000 wist te drukken. Om het prijseffect zorgvuldig te meten zijn correcties gemaakt voor prijsbepalende woningkenmerken zoals locatie, oppervlakte en leeftijd van de woning. Naast de hogere prijs blijkt dat een groener label ook zorgt voor een snellere verkoop.

Het energielabel geeft sinds 2008 aan hoe energiezuinig een kantoor-, woon- of ander gebouw is. In 2015 kregen alle woningen een voorlopig energielabel dat eigenaren bij verkoop en verhuur moeten omzetten naar een definitief energielabel. De onderzoekers zien dat de invoering van het energielabel een vlucht heeft genomen. Had in 2014 ongeveer 15% van de verkochte woningen een label, in 2015 was dat 76%.

Gunstig label, lage energierekening

Vind tips en info over het aanvragen van een energielabel en ontdek welke energiebesparende maatregelen in jouw woning mogelijk zijn op Verbeter uw huis

Infographic van G naar A 780x1000.jpg

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.