Praktisch over duurzaam

Met Justin Bieber onder de douche

29 augustus 2016

Het ultieme douchedeuntje om korter mee te douchen is Cold Water van Major Lazer met MØ en Justin Bieber. Dat heeft 3FM-dj Giel Beelen maandag 29 augustus onthuld voor de campagne 'korter douchen, daar zit muziek in’. De oproep van Milieu Centraal heeft afgelopen week veel stof doen opwaaien, daarom nogmaals de tips om schoon én energiezuinig te douchen.

Om korter douchen leuker en makkelijker te maken kun je met een muzieknummer je douchetijd klokken. Op de playlist van Giel Beelen vind je 13 geselecteerde douchenummers van maximaal 5 minuten. Zonder muziek hou je de tijd onder de douche in de gaten met een douchetimer of zandloper.

Klinkt korter douchen jou niet als muziek in de oren?

Je kunt ook de douche zelf zuiniger maken. Het makkelijkste en goedkoopste is een waterbesparende douchekop. Deze douchekop wordt ook wel een spaardouche genoemd. Je hebt evenveel douchecomfort, maar bespaart 20 procent op water en energiegebruik ten opzichte van een standaard douchekop. Als je een regendouche (extra grote douchekop) inruilt voor een spaardouchekop, bespaar je zelfs 50 procent.

Wil je het groter aanpakken of ben je van plan om de badkamer te verbouwen? Een douche-wtw zorgt dat warmte uit wegstromend douchewater niet langer onbenut blijft. De douche-wtw warmt er koud water mee op zodat de ketel minder hard hoeft te stoken. Voor warmteterugwinning (wtw) is een kleine verbouwing nodig.

Het regent zonnestralen

Met een zonneboiler kun je de helft van je energieverbruik voor warm water besparen door gebruik te maken van zonne-energie. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Een huishouden met 4 personen bespaart jaarlijks zo'n 200 m3 gas en 400 kg CO2-uitstoot. In de zomer levert je zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet, dan zorgt je combiketel of warmtepomp voor warm water.

 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.