Praktisch over duurzaam

PeerView scant gloeilamp dwars door muren heen

30 maart 2016

Milieu Centraal lanceert deze week PeerView. Met deze app op je smartphone kun je dwars door muren heen brandende gloeilampen signaleren. PeerView benut bestaande infraroodtechniek in recente telefoons om de ouderwetse peertjes te spotten. In Nederlandse huizen wachten nog 65 miljoen gloeilampen op vervanging door ledverlichting.

App vierkant.jpg

Zie ook: 65 miljoen gloeilampen geen grapje (1 april 2016)

Instanties gebruiken warmtebeelden of warmtescans steeds vaker als hulpmiddel om te zien waar warmte weglekt uit een woning. De politie gebruikt het bijvoorbeeld bij het opsporen van criminele activiteiten zoals wietplantages en isolatiebedrijven om warmteverliezen van een woning zichtbaar te maken. Dankzij de app krijgt iedereen de techniek in handen om energieverspillende lampen te vinden.

Smartphone steeds slimmer

De ontwikkeling van camera’s in mobiele telefoons heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. PeerView benut bestaande functies om de gloeilampen te registreren. Omdat de gloeiende peren meer warmte dan licht produceren, zijn ze goed te detecteren met behulp van infrarood. De app is speciaal ontwikkeld om de temperatuur van gloeilampen te herkennen. De gloeilampenscanner is eind deze week gratis te vinden in appstores van zowel Android als iOS.

Klimaatimpact

Zeker 80% van de Nederlandse huishoudens heeft gemiddeld nog 11 gloeilampen in huis. “PeerView is potentieel een belangrijk hulpmiddel bij het bereiken van de Nederlandse klimaatdoelstellingen”, zegt Milieu Centraal. “Alle 65 miljoen gloeilampen vervangen door zuinige led- of spaarlampen scheelt per jaar 970 miljoen kWh, gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van alle huizen in de gemeente Rotterdam”.

Privacy

Het feit dat je met PeerView dwars door muren heen kan registreren is mogelijk privacygevoelig. Daarom heeft Milieu Centraal een gedragscode opgesteld met uitleg over de wetgeving voor filmen of fotograferen in huizen.

 

 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.