Praktisch over duurzaam

Stedin: bouw huizen zonder aardgas

05 juli 2016

Netbeheerder Stedin vindt het maatschappelijk onverantwoord om nieuwbouwhuizen nog op aardgas aan te sluiten. Volgens David Peters, directeur strategie van Stedin, moet verwarmen en koken op een andere manier als Nederland in 2050 klimaatneutraal wil zijn.

Ieder jaar worden nog 40.000 nieuwbouwwoningen op aardgas aangesloten. Stedin roept op om de wet te veranderen die netbeheerders verplicht om huizen aan te sluiten op aardgas als een bewoner of projectontwikkelaar dit wenst. Andere netbeheerders steunen de oproep van Stedin.

Ambities waarmaken

In 2050 moeten alle huizen vrij zijn van CO2-uitstotende energie, om de klimaatafspraken te halen die zijn gemaakt op de VN top in Parijs vorig najaar. Die overstap gaat nog veel vergen. De techniek om huizen gasloos te maken bestaat, zoals zeer goede isolatie, warmtepompen en warmtenetten. Het aansluiten van 40.000 woningen op het gasnet kost netbeheerders op dit moment 100 miljoen euro. Dit geld kan beter ingezet worden voor het realiseren van technieken, aldus Stedin.

Nieuwbouwwoning kopen?

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te kopen? Ga dan voor een woning die al bijna energieneutraal is. Overleg met de bouwer welke extra maatregelen je kunt nemen om je huis volledig energieneutraal te maken. Vanaf 2021 moeten alle nieuw te bouwen woningen bijna energieneutraal zijn. Lees meer over energieneutraal wonen.

Deze site gebruikt alleenĀ cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.