Voordelen van een groene tuin

Groene tuin

Week van de Groene Tuin Heb je gehoord van de Week van de Groene Tuin? In het hele land kwamen mensen in actie om tuinen, balkons en straten te vergroenen en verduurzamen. Bekijk de week
Kies je voor een gazon met borders of voor een vijver? Plaats je een groene haag of een hekwerk met begroeiing? Welke planten zet je in de tuin? Bij de inrichting van je tuin kun je veel milieuvriendelijke keuzes maken.

Een goed tuinontwerp zorgt voor minder onderhoud minder watergebruik en een langer leven voor je planten. De ligging van je tuin en de kenmerken van de grond in je tuin zijn belangrijk voor het ontwerp.

De hoeveelheid zon en schaduw en de samenstelling (bijvoorbeeld de hoeveelheid voedingsstoffen), grondsoort en vochtigheid van de bodem hebben veel invloed op de planten in je tuin. Denk goed na over welke planten waar in je tuin het beste tot hun recht komen. Als planten op de juiste plek staan, hebben ze minder onderhoud en water nodig. Gezonde planten zijn daarnaast beter bestand tegen plagen, waardoor je geen bestrijdingsmiddelen nodig hebt.

Tips voor een groen tuinontwerp

  1. 01

    Een groene tuin is het beste voor het milieu. Levend groen zorgt voor minder wateroverlast in natte periodes en verkoeling in hete periodes. Daarnaast is een groene tuin goed voor de biodiversiteit: dieren, vogels en insecten profiteren ervan.

  2. 02

    Maak minimaal 60 procent van je tuin groen. Kies voor de delen die wel verhard worden voor halfverharding, waterdoorlatende klinkers of een terras met brede voegen. Hierlangs kan het water nog de bodem in trekken.

  3. 03

    Houd rekening met de ligging van je tuin. Waar komt de zon? Waar is de grond droog of juist vochtig? Dit is belangrijk bij het kiezen van de juiste planten en bomen voor je tuin.

  4. 04

    Hagen zijn de milieuvriendelijkste afscheiding van je tuin. Een groene haag trekt dieren aan en zuivert de lucht. Liever geen haag? Kies dan voor een begroeid hekwerk of een tuinscherm van wilgentenen.

  5. 05

    Een natuurlijke vijver biedt veel voordelen: deze vangt regenwater op, biedt plek aan kikkers, padden en insecten en is relatief goedkoop. In een kleine tuin kun je een minivijver aanleggen.

  6. 06

    Wil jij een tuin vol leven, met bijen, insecten, vogels en dieren? Lees uitgebreide tips op de pagina over insecten en dieren en een bijenvriendelijke tuin.

  7. 07

    Plaats een regenton. Zo vang je regenwater op en kun je in droge periodes je tuin water geven zonder drinkwater te gebruiken. Het zorgt er ook voor dat schoon regenwater niet in het riool terecht komt.

  8. 08

    Heb je een plat dak op je huis of schuurtje? Maak het onderdeel van je tuin door er een groen dak van te maken. Dat werkt verkoelend, vangt regenwater op en is goed voor dieren en insecten.

  9. 09

    Controleer of er in jouw gemeente subsidies zijn voor het vergroenen van je tuin. Bijvoorbeeld voor het vervangen van tegels, het aanschaffen van een regenton of het aanlegen van een groen dak. Check het via De Groene Subsidiewijzer.

  10. 10

    Ga het liefst voor tweedehands tuinmeubelen. Let bij tuinmeubelen, tweedehands én nieuw, op de constructie. Smalle spleten die regenwater vasthouden of ruimte rond de schroeven veroorzaken roest en houtrot: dat verkort de levensduur van jouw tuinmeubel.

Groene tuin biedt veel voordelen

Groene tuinen zijn oases in een dorp of stad. Kleine dieren, insecten en vogels vinden hier voedsel en schuilplaatsen. Mensen worden gelukkiger en gezonder van een groene omgeving. Groene tuinen zijn ook belangrijk met het oog op klimaatadaptatie: het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte, droogte en wateroverlast.

In periodes van hitte bieden bomen en planten natuurlijke schaduw en verkoeling. In tegenstelling tot tegels, die warmte vasthouden. In periodes van veel regen of extreme buien, kan regenwater in een groene tuin beter wegzakken dan in een volledig betegelde tuin.

Minder tegels, minder wateroverlast

In Nederland worden tuinen steeds minder groen. Steeds meer mensen kiezen voor grotendeels of volledig betegelde tuinen. Probeer niet meer dan een veertig procent van je tuin te bestraten. Een groene tuin helpt je om wateroverlast te verminderen en werkt verkoelend.

Je tegels vervangen door groen is makkelijk te doen. In de video hieronder zie je je dat doet én wat het je oplevert; een groene tuin vol leven!

Planten en aarde nemen water op bij buien. Bij een tuin met veel tegels wordt het regenwater niet of minder goed opgenomen, waardoor je wateroverlast kunt krijgen. Een groene tuin is daarnaast koeler in hete periodes. Bomen en (hoge) planten bieden natuurlijke schaduw in je tuin. Bestrating en bebouwing houden warmte vast, iets wat planten veel minder doen.

Tegels in de tuin worden vaak als onderhoudsvriendelijk gezien, maar met veel bestrating komt veel onderhoud. Tegels zijn een voedingsbodem voor groene aanslag, zeker als water niet goed weg kan lopen. Daarnaast krijg je met tegels meer last van plagen, zoals mieren. Die leven graag onder tegels, omdat het daar warmer wordt.

Door klimaatverandering zal het aantal extreme buien en hete periodes in de toekomst toenemen. Lees hoe je je kunt voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering.

Tegels vervangen? Doe het zelf!

Stappenplan In zes stappen kun je je tegeltuin omtoveren tot een groene oase. Goed voor de natuur, voor jezelf én tegen hitte en wateroverlast. Bekijk het stappenplan

Hoe maak je je tuin klimaatbestendig?

Goedkope groene tuin

Een tuin vernieuwen is kostbaar. Denk aan nieuwe planten of nieuw gereedschap. Daarbij heeft alles wat je koopt ook impact op het milieu. Vind budgettips voor een groene en goedkope tuin.

Budgettips voor je tuin: ruil planten en stekjes met de buurt in plaats van nieuwe kopen, deel tuingereedschap, maak je eigen compost en veeg en hark met de hand in plaats van een bladblazer of hogedrukreiniger.