Praktisch over duurzaam

Tips voor een groene tuin

02 maart 2016

Met de lente in aantocht begint voor veel mensen het tuinseizoen. Milieu Centraal geeft praktische tips om van je tuin een groene oase te maken. Zo ga je onkruid en plagen milieuvriendelijk te lijf en geniet je van een natuurlijke tuin.

Ook voor mensen zonder groene vingers biedt een tuin met beplanting voordelen. Teveel bestrating vergoot de kans op wateroverlast. Heb je een tuin met veel tegels? Probeer dan meer ruimte voor groen te creëren door bijvoorbeeld borders aan te leggen aan de zijkant van je tuin.

Terras netjes houden

Op het terras krijgen onkruid, algen en mos weinig kans als je regelmatig veegt. Kruipt het onkruid toch tussen de tegels of stenen door, probeer het er dan met de hand uit te trekken of gebruik een haakvormige krabbertje. Hiermee pak je het plantje in zijn geheel aan. Als dat niet werkt, giet dan kokend water over het onkruid in de voegen of schroei het onkruid weg met een gasbrandertje. Het nadeel hierbij is dat je alleen het plantje aan de bovenkant aanpakt.

Gebruik liever geen chloor of bestrijdingsmiddelen, zoals glyfosaat (beter bekend als Roundup). Het risico is dat schadelijke stoffen in het grond- en oppervlaktewater, en uiteindelijk ons drinkwater, terechtkomen. Bovendien kan het dodelijk zijn voor nuttige insecten zoals bijen.

Gezonde bodem

Het voorjaar is het beste moment om de tuin te bemesten omdat in deze periode alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig en blijft gezond door het gras regelmatig te maaien. Om onkruid tussen planten tegen te gaan zijn bodembedekkers (lage plantjes) en natuurlijke materialen zoals cacaodoppen en houtsnippers een goede remedie. 

Vind meer tips en informatie over tuinieren.

 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.