Praktisch over duurzaam

Topzomer voor de slak

02 augustus 2016

Het natte, warme zomerweer zorgt voor overlast door slakken in de tuin. De meeste slakkensoorten houden je tuin juist schoon door dode plantenresten op te eten, maar sommige soorten eten graag levende plantenbladeren. Met deze tips kun je overlast van slakken voorkomen en ze milieuvriendelijk bestrijden.

Sommige slakkensoorten kunnen grote schade toebrengen aan siertuin, moestuin, of landbouwgewassen. Bestrijdingsmiddelen, zoals slakkenkorrels, zijn dieronvriendelijk en vaak ook giftig voor andere dieren. Met behulp van onderstaande 5 tips kun je slakken milieuvriendelijk om de tuin leiden.

1. Voorkom slakken in je tuin

Kies voor planten waar slakken een hekel aan hebben, zoals akelei, goudsbloem, salie, klimop, viooltjes en alle soorten varens. Plaats kwetsbare planten niet in de buurt van vochtige plekken zoals een composthoop. Geef de planten vroeg in de ochtend water. ’s Avonds of in de late namiddag water geven zorgt voor een vochtige grond die voor slakken erg aantrekkelijk is. Organiseer in de lente een grote tuinschoonmaak. Door de grond te bewerken maak je overwinterende slakken en hun eieren kapot. Zo dring je de slakkenpopulatie flink terug.

2. Lok natuurlijke vijanden

In een tuin die aantrekkelijk is voor egels, vogels, spitsmuizen, kikkers en padden krijgen slakken minder kans. Zorg daarom voor een natuurlijke tuin met voldoende schuilplekjes en beschutting.

3. Voorkom schade aan planten

Planten die snel aangevreten worden door slakken bescherm je door er een barrière omheen te leggen van koffiedik, cacaodoppen, fijngemaakte eierschalen of schelpen. Knoflook is giftig voor slakken; ze zullen jouw planten mijden als je ze bespuit met knoflookextract. Dit kun je zelf maken. Snijd een knoflookbol in stukken, giet er 1 liter heet water over en laat dit een dag trekken.

4. Vang de slakken

’s Avonds en bij vochtig weer komen de slakken tevoorschijn en vang je ze gemakkelijk met de hand. Je kunt ze ook lokken door zelf schuilplaatsen te maken. Slakken schuilen bijvoorbeeld graag onder de omgekeerde schil van een halve grapefruit, sinaasappel of meloen, waarbij de geur als extra lokmiddel dient. Stengels bleekselderij, rabarber- en koolbladeren werken ook, net als vochtige planten, kranten of stukken karton. Eenmaal gevangen slakken kunnen ergens op ruime afstand worden losgelaten waar ze geen kwaad kunnen.

5. Maak een slakkenval

Vallen met bier of andere gisthoudende drankjes kunnen worden gebruikt om slakken te bestrijden. De slakken komen op de geur af, glijden in de vloeistof, en verdrinken. Slakkenvallen zijn te koop in tuincentra, maar een jampot werkt net zo goed. Graaf de vallen niet in. Vaak vallen loopkevers in de ingegraven potjes, terwijl ze juist een natuurlijke vijand van de slak zijn.

Slak wint gouden plak

Poll overlast in de tuin.jpg

Bezoekers van de webpagina’s met milieuvriendelijke tuintips vinden de slak de grootste lastpak in de tuin. Dat blijkt uit een poll ingevuld door 330 respondenten tussen 27 juni en 2 augustus 2016. Met 61% wint de slak met afstand van de andere plaagdieren in de tuin. De mier staat op de tweede plek met 19% en de mol wint een bronzen plak met 5% van de stemmen.

Vind tips tegen andere plagen in de tuin.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.