Praktisch over duurzaam

Zet groenten in de basis

06 juni 2016

Wil je scoren voor het klimaat? Kies dan groenten als basis van je avondmaal. Milieu Centraal zet deze maand 'Groenten' in de hoofdrol om te stimuleren dat de rol van vlees en vis kleiner wordt op ons bord. Meer groenten eten is niet alleen gezond, er is ook veel klimaatwinst te halen.

Een gemiddelde Nederlandse avondmaaltijd bestaat voor 70% uit groenten en aardappels of graanproducten en voor 30% uit vlees of vis. Volgens gezondheidsexperts eten Nederlanders, met 127 gram per dag, te weinig groente. Om de verhouding van 80% plantaardig en 20% dierlijk te bereiken is het recept om 170 gram groente en 80 gram vlees of vis te eten per dag.

Milieu Centraal rekent uit dat deze groene maaltijdkeuze voor 2 personen 470 kg CO2 per jaar scheelt, daar kun je 7 jaar voor koken op een elektrische kookplaat.

Groenterecepten

Als meer groenten in het recept zijn opgenomen zal bijna 1 op de 5 mensen ook meer groenten eten, blijkt uit onderzoek van het GroentenFruit Huis. Daarom werken Chefs en foodies in juni mee om groenten de hoofdrol te geven. Loethe Olthuis (de Volkskrant), Bas Cloo (Dutch Cuisine) en Linda Peek (lekkeretenmetlinda.nl) en peulvruchtencampagne de Blije Boon presenteren lekkere recepten met koolrabi, spinazie, bloemkool en tuinboontjes.

Partners van de campagne helpen mee om de recepten te verspreiden. Dat zijn onder meer supermarktketen EMTE, cateraar VITAM, Koninklijke Horeca Nederland, stichting Natuur & Milieu, GroentenFruit Huis, groenteleverancier Smeding, Dutch Cuisine en de Blije Boon.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.