Praktisch over duurzaam

Zilvervisje populair, papiervisje boosdoener

16 februari 2016

Jaarlijks zoekt ruim een kwart miljoen Nederlanders op internet naar zilvervisjes. De kleine, vlugge diertjes houden ons flink bezig. Maar het zijn vooral papiervisjes die in huis een plaag vormen. Papiervisjes of zilvervisjes: hoe hou jij ze uit elkaar?

Uit een zoekwoordanalyse van Milieu Centraal blijkt dat maandelijks zo'n 25.000 keer gezocht wordt op de term ‘zilvervisjes’. Februari stond in 2015 fier bovenaan met ruim 36.000 zoekopdrachten. Augustus, sowieso een topmaand voor veel ongedierte, kwam daar achteraan met bijna 34.000 keer.

Herken het visje

In de volksmond worden beide beestjes zilvervisjes genoemd, terwijl het meestal papiervisjes zijn die overlast veroorzaken. Papiervisjes lijken bedrieglijk veel op zilvervisjes, maar richten meer schade aan. Herkennen met welk visje je te maken hebt, is daarom een belangrijke eerste stap. Op zilvervisjes en papiervisjes vind je foto's van de plaagbeestjes. Daarna zijn een paar simpele maatregelen vaak genoeg om de beestjes in huis te voorkomen.

Ventileren, ventileren, ventileren!

De beste en meest eenvoudige manier om papiervisjes en zilvervisjes tegen te gaan, is je huis voortdurend te ventileren. Met ventilatie zorg je dat het in huis niet te vochtig wordt. Goed ventileren is sowieso noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Laat de ventilatieroosters altijd open. Heb je een mechanisch ventilatiesysteem, zet dat dan nooit uit. Door naden en kieren te dichten met kit, kunnen de visjes zich niet door je huis verspreiden.

Papieren in plastic

Problemen met papiervisjes kun je voorkomen door boeken en papieren op zolder op te bergen in goed afsluitbare kunststof boxen. Zijn de papiervisjes toch een plaag geworden? Dan is het verstandig om professionele bestrijding in te zetten.

Meer weten?

Op Zilvervisjes en papiervisjes vind je foto's van de plaagbeestjes, plus meer tips om ze tegen te gaan. 

Wil je weten of jij voldoende ventileert? Bekijk het Advies-op-maat Ventileren.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.