Praktisch over duurzaam

Zonnepanelen profiteren van zonnig 2015

04 januari 2016

In 2015 hebben zonnepanelen 7 procent meer energie opgewekt dan in een gemiddeld jaar. Dat rekent Milieu Centraal uit op basis van gegevens van Siderea en het KNMI. De hogere opbrengst is te danken aan bovengemiddelde zoninstraling en veel zonuren.

Afgelopen jaar telde 1.785 zonuren, dit zijn er ongeveer 145 meer dan gemiddeld. Met deze extra zonuren wekt een set van zes zonnepanelen van 1.500 watt-piek (met optimale plaatsing) 100 kWh meer op. Voor heel Nederland is de extra opbrengst vergelijkbaar met het stroomverbruik van ongeveer 20.000 huishoudens, uitgaande van 1 gigawatt totaal vermogen van zonnepanelen in Nederland.

Zoninstraling belangrijker dan zonuren

In 2015 waren er 55 minder zonuren dan in 2014, maar toch was 2015 een beter jaar voor zonnepanelen. Voor de opbrengst speelt zoninstraling, dat is de kracht van direct en diffuus zonlicht, namelijk een belangrijkere rol dan het aantal zonuren. Volgens gegevens van het KNMI was in 2015 de gemiddelde instraling 5,5 procent hoger dan het langjarige gemiddelde in De Bilt. Naast zoninstraling en zonuren speelt ook de temperatuur ook een rol. Hoe hoger de temperatuur in de zomer, des te lager is de opbrengst. Een koele en zonnige zomer levert meer op dan een hete zomer. In de winter heeft de temperatuur minder invloed.

Btw terugvragen

Ook als de zon in 2016 wat minder fel schijnt, zijn zonnepanelen een goede keuze. Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening. En ook in 2016 geldt dat mensen die zonnepanelen kopen, de btw op aanschaf en installatie kunnen terugvragen bij de Belastingdienst. De aanschaf en installatie van een standaardpakket van zes zonnepanelen (1.500 watt-piek) met een prijs van 3.000 euro levert ruim 600 euro teruggave van de btw op.

Lees meer over zonnepanelen op www.portaalzonnepanelen.nl.

Deze site gebruikt alleenĀ cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.