Praktisch over duurzaam

Chipszak, melkpak en aluminiumfolie grootste instinkers

06 november 2017

Nederlanders zijn fanatieke afvalscheiders, maar welk afval hoort nou waar? De chipszak, het melkpak en aluminiumfolie leveren de meeste verwarring op. De top 10 komt uit de Afvalscheidingswijzer, waar een half miljoen keer per jaar wordt opgezocht welk afval in welke bak hoort.

In Nederland produceren we per persoon per jaar bijna 500 kilo afval. Ruim de helft daarvan leveren we gescheiden in, terwijl ruim 80% van het huishoudelijk afval is te scheiden. Niet alleen meer, maar ook beter scheiden is belangrijk: hoe hoger de kwaliteit van het gescheiden afval, hoe beter het gerecycled kan worden. Gooi bijvoorbeeld geen plastic bij het GFT en lever papier en textiel droog in. Zo kunnen we de waardevolle grondstoffen opnieuw benutten.

Op Zootje Geregeld kun je in gesprek over wat er allemaal gebeurt in afvalland. Wat gaat er goed? Wat kan beter? En vooral: wat kunnen we van elkaar leren? Hoe kunnen we elkaar inspireren om het samen nóg beter te doen?

Top 10 instinkers

Via de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal zochten mensen in 2017 het meest op de volgende afval-zoektermen:

1  Chipszak
2  Melkpak
3  Aluminiumfolie
4  Verpakkingspiepschuim
5  Deodorantspuitbus
6  CD’s
7  Luiers
8  Theezakje
9  Aluminiumblikje
10 Blikje

 

Doe de quiz!

Weet jij de juiste bak voor deze 10 producten of stink jij er ook in? Doe de quiz! (en niet stiekem eerst spieken in de Afvalscheidingswijzer, hè?!)

Zie je de quiz niet goed op je scherm? Speel de quiz dan hier

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.