Praktisch over duurzaam

Geslaagde ‘Mazzelkontjes’-proef gemeente Breda

31 juli 2017

De proef van 40 Bredase gezinnen met wasbare luiers is geslaagd. De gemeente bood jonge ouders gedurende 8 weken wasbare luiers aan en de hoeveelheid restafval nam drastisch af. Twee derde van de luiertesters is zo enthousiast dat ze wasbare luiers blijven gebruiken. Milieu Centraal nodigt gemeentes uit om mee te doen met Mazzelkontjes. Een kindje in de luiers zorgt voor zo’n 260 kilo luierafval per jaar.

De ‘Mazzelkontjes’-proef in Breda liep van 10 mei tot en met 5 juli 2017. De jonge ouders kregen een wasbare luierpakket, professionele ondersteuning van leverancier Kaatje Katoen en deelden hun ervaringen op Facebook. Na afloop nam twee derde van de ouders het pakket tegen een gereduceerd tarief over. Twee gezinnen breidden hun pakket zelfs uit, omdat zij binnenkort weer een kindje verwachten.

Kilo’s minder luierafval

Voor alle deelnemers die fanatiek aan de slag gingen met de Mazzelkontjes-proef nam de hoeveelheid afval drastisch af. Dat varieerde van 1 vuilniszak per week minder, nagenoeg geen restafval meer, een veel minder volle container tot 30 luieremmers van 14 liter minder. 

 

Luiers stapel vierkant.jpg

"Sinds we over zijn op wasbare luiers hoeven we bijna geen grijze zakken meer naar de container te brengen."

Bredase ouder op Facebook

Waarom boffen billetjes met wasbare luiers? 

Moderne wasbare luiers zijn leuk om te zien, makkelijk in gebruik en voelen zacht aan voor je kindje. Ze zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Ook als je de productie en het wassen meetelt. Bijkomend voordeel is dat wasbare luiers per kindje gemiddeld 500,- euro minder kosten dan wegwerpluiers. Bekijk hoe wasbare luiers werken.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.