Praktisch over duurzaam

In 2018 boffen nóg meer billetjes met wasbare luiers

18 december 2017

Na succesvolle proeven in de gemeenten Hengelo, Raalte, Breda, Rheden en Haarlemmermeer kunnen begin 2018 ook jonge ouders uit de gemeente Tholen wasbare luiers uitproberen bij hun baby. 

Het doel van deze ‘Mazzelkontjes’-proef is de berg restafval te verkleinen. Een kindje in de luiers zorgt namelijk voor zo’n 260 kilo luierafval per jaar. Geïnteresseerde ouders kunnen zich tot eind december melden bij de gemeente Tholen.

Nieuw: luiers leasen in Rheden

De gemeente Rheden gaat in het nieuwe jaar verder met Mazzelkontjes, na hun eerdere proef afgelopen zomer. Nieuw hieraan is dat Rhedense ouders voor een vast bedrag per maand wasbare luiers kunnen leasen bij webshop BambooBaby. Ze hoeven dan niet meer in één keer een groot bedrag uit te geven om de luiers te kopen. Ouders kunnen subsidie van de gemeente krijgen voor de lease-luiers.

Circulair: ruilen en teruggeven kan

Het idee van luier-leasepakketten sluit goed aan bij de circulaire economie. De luiers blijven eigendom van de leverancier; de gebruiker is dus geen eigenaar. Ouders kunnen luiers ruilen of terugsturen als de behoefte verandert. De luiers zijn duurzaam in gebruik, want ze gaan een aantal jaar mee en zijn te gebruiken voor meerdere kinderen.

Minder afval en milieuvriendelijk

Een kindje draagt gemiddeld meer dan 5.300 luiers, bijna 5 per dag. Uit onafhankelijk onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat wasbare luiers beter zijn voor het milieu dan wegwerpluiers, ook als je de productie en het wassen meetelt. Bijkomend voordeel is dat wasbare luiers per kindje gemiddeld 500 euro minder kosten dan wegwerpluiers. Moderne wasbare luiers voelen zacht aan en hebben een voorgevormd broekje. Ze zijn net zo gemakkelijk in gebruik, net zo prettig voor je kindje en leuker om te zien. Meer info: www.mazzelkontjes.nl.

Als gemeente ook aan de slag met Mazzelkontjes? Neem contact op met Magreet Schijvens via magreet.schijvens@milieucentraal.nl.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.