Praktisch over duurzaam

Kies de juiste vloerisolatie

23 juni 2017

Vloerisolatie heeft vele voordelen. Je wooncomfort verbetert sterk, je besparing is groot en de klimaatwinst is fors. Maar Milieu Centraal waarschuwt: laat liever geen gespoten polyurethaan (PUR) met HFK’s onder je vloer blazen, want daardoor is je klimaatwinst veel kleiner. Er zijn genoeg andere opties die meer milieuwinst opleveren.

Als blaasmiddel om PUR als schuim tegen de onderkant van de vloer te spuiten worden meestal HFK's (fluorkoolwaterstoffen) gebruikt. Deze broeikasgassen zijn zo krachtig dat het 16 jaar duurt voordat vloerisolatie met PUR-schuim milieuwinst oplevert. Dat is erg lang vergeleken met andere isolatiematerialen die al vanaf een paar maanden voor milieuwinst zorgen.

Mogelijkheden genoeg

Andere materialen voor vloerisolatie zijn bijvoorbeeld thermoskussens, steenwol, glaswol, EPS, PUR-platen, vlas, kurk en houtvezel. In een gemiddelde eengezinswoning kost vloerisolatie eenmalig 1800 euro. De jaarlijkse besparing is 210 euro en 600 kilo CO2. Ongeveer vier van de tien woningen met een begane grond heeft nog geen isolatie van de vloer.

Wil je aan de slag met vloerisolatie?

De krachtige broeikasgassen komen alleen vrij bij gespoten PUR voor vloerisolatie. Andere vormen zoals PUR-platen of de PUR in spuitbussen in de bouwmarkt bevatten geen HFK’s. Vraag isolatiebedrijven om alternatieven als je een offerte aanvraagt.

Soms worden voor gespoten PUR HFO's of water als blaasmiddel gebruikt. De milieubelasting daarvan ligt veel lager dan die van HFK's.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.