Praktisch over duurzaam

Minder plastic tasjes over de toonbank

18 april 2017

Het in 2016 ingevoerde verbod op gratis plastic tasjes heeft impact bij de kassa. Er zijn 71 procent minder plastic tasjes verstrekt en winkeliers zien dat klanten hun eigen tas meenemen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau SAMR in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De vraag ‘tasje erbij’ wordt overbodig bij de kassa nu steeds meer mensen tasjes besparen en een eigen boodschappentas meenemen. De door SAMR ondervraagde winkeliers merken dat het verbod effect heeft: ongeveer 6 op de 10 klanten neemt een eigen tas mee als ze voedsel kopen en in warenhuizen is dat ongeveer 40 procent. 3 op de 10 winkeliers biedt een gratis papieren tas aan ter vervanging.

Minder zwerfafval

Staatssecretaris Dijksma ziet grote milieuwinst: “Er worden niet alleen minder tassen geproduceerd. Het verbod zorgt ook voor een tastbare afname van plastic troep op straat en in het water.’ Rijkswaterstaat inventariseerde dat sinds de maatregel is ingevoerd 40 procent minder plastic tasjes bij het zwerfafval eindigt.

 

Lees meer over dit onderzoek

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.