Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Minder verspilling zonder houdbaarheidsdatum

Mensen gooien lang houdbare producten zoals koffie, thee en rijst minder snel weg als er geen ‘tenminste houdbaar tot’-datum (THT) op de verpakking staat. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit Wageningen in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Zonder THT-datum daalt de verspilling met 12% en met alleen “Lang Houdbaar” op de verpakking zelfs met 31%. Wat kun je doen tegen voedselverspilling?

Voedsel weggooien is zonde en kun je goed voorkomen. Opgeteld verspilt een gemiddelde Nederlander bijna 50 kilo per jaar, wat neerkomt op 150 euro. Vooral rijst, pasta en brood eindigt bij het afval. Wil je weten hoe spaarzaam jij omgaat met voedsel? Doe de Weggooitest.

Zo gooi je minder voedsel weg

Tips om voedselverspilling te voorkomen zijn soms heel simpel. Zo helpt een boodschappenlijstje om niet te veel te kopen in de supermarkt, kun je voedsel slim bewaren en verspil je minder met deze ‘kook op maat’-tips. Hou je toch restjes over? Ontdek smakelijke recepten voor kliekjes.

Meer over het onderzoek

Lees over het onderzoek naar de THT-datum en verspilling van de Wageningen University & Research.