Praktisch over duurzaam

Tijd voor de bloemetjes en de bijtjes

04 juli 2017

Komend weekend openen imkers hun deuren op meer dan 200 locaties. Bijen hebben het moeilijk in Nederland en je helpt ze overleven door bijvriendelijke bloemetjes te planten. Zorg dat er altijd wat te snacken valt voor de bij in jouw tuin: op de bloemetjes- en bijtjeskalender vind je per maand voorbeelden van bloemen waar bijen dol op zijn.

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur en ons dagelijks voedsel. Ze maken honing en bestuiven bloemen en planten. De laatste jaren sterven er meer bijen dan normaal door ziektes, parasieten en bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden). Maar ook doordat er te weinig verschillende bloemen in tuinen, op balkons en op velden staan. Van de 338 bijensoorten die ooit in Nederland voorkwamen, staat meer dan de helft op de lijst van bedreigde soorten en zijn er al 35 verdwenen.

De bloemetjes- en bijtjeskalender

Bijen en bloemen kalender.jpg

Draag ook een steentje bij

Iedereen kan meehelpen om de omgeving zo bijenvriendelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door bloemen te planten die in verschillende maanden bloeien. Bijen hebben namelijk van het voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig. De bloemetjes- en bijtjeskalender, gebaseerd op informatie van onder andere de Vlinderstichting, helpt je op weg. Er zijn natuurlijk veel meer bijvriendelijke bloemen zoals je kunt lezen in deze brochure (pdf) over biodiversiteit in de tuin. Koop het liefst biologische planten. Die zijn niet met gif behandeld.

Landelijke Open Imkerijdagen op 8 en 9 juli

Op 8 en 9 juli organiseert de Nederlandse Bijenhoudersvereniging de Landelijke Open Imkerijdagen. Je leert dan alles over werksters, darren en de (bijen)koningin en krijgt praktische tips over het bijvriendelijk maken van je eigen tuin en balkon. Je ziet hoe honing wordt gemaakt en gaat in de bijenkast op zoek naar de koningin. Meer informatie over de open dagen vind je op bijenhouders.nl

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.