Praktisch over duurzaam

Wasbare luiers voor Mazzelkontjes

03 april 2017

Een kindje draagt gemiddeld 5 luiers per dag, dat is in Nederland goed voor in totaal 144 miljoen kilo luierafval per jaar. Zonde, want volgens onderzoek van Milieu Centraal zijn moderne wasbare luiers beter voor het milieu en goedkoper. Om papa’s en mama’s te laten zien dat billetjes boffen met wasbare luiers presenteert Milieu Centraal: Mazzelkontjes. Breda doet als eerste gemeente mee.

De meeste ouders kiezen voor wegwerpluiers en denken bij wasbare luiers nog aan katoenen doeken en veiligheidsspelden. Dit beeld klopt niet want moderne wasbare luiers zijn handig in gebruik, zacht voor de baby en verkrijgbaar in alle kleuren. Om te zorgen dat de wasbare luier niet meer mist op de baby-checklist biedt de Mazzelkontjes-pagina praktische informatie voor ouders. 

5.300 wegwerpluiers of 24 wasbare luiers

Totdat een kindje zindelijk is zijn ongeveer 5.300 wegwerpluiers nodig of een set van 24 wasbare luiers. Over de hele luierperiode zijn wasbare luiers ongeveer € 500 goedkoper. Wasbare luiers zijn een betere keuze voor het milieu dan wegwerpluiers, ook als je het wassen en de productie meetelt. Milieu Centraal kijkt naar de totale impact: van de grondstoffen om de luiers te maken tot de hoeveelheid afval die je produceert.

Breda begint als eerste gemeente

Milieu Centraal werkt samen met gemeenten die minder wegwerpluiers in het restafval willen. De gemeente Breda start in mei met een proef om inwoners kennis te laten maken met wasbare luiers. 

Meer over wasbare luiers

Mazzelkontjes, billetjes boffen met wasbare luiers
Hoe werkt een wasbare luier
Samenwerking gemeenten
Wasbare luierquiz

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.