Praktisch over duurzaam

Wedstrijdje tegen voedselverspilling

16 oktober 2017

Spelen met eten mag niet, maar een wedstrijdje tegen voedselverspilling wel. Gemiddeld gooien we per persoon per jaar 40 kilo goed eten weg. Daarom schotelt Milieu Centraal vanaf nu de Foodbattle voor. Een strijd rondom slim kopen, koken en bewaren. Op 16 oktober, Wereldvoedseldag, starten 5 teams in de Gemeente Ede aan de battle.

Eten en drinken weggooien is zonde. Je geeft geld uit voor niets en de productie van voedsel kost veel energie en grondstoffen. Als het lukt om de helft minder te verspillen scheelt dat jaarlijks bijna 100 kilo CO2 per persoon. Dat is evenveel als de CO2-uitstoot die nodig is voor 3000 boterhammen. De consument is met 38% de grootste verspiller in de voedselketen.

Keukenhelden gezocht

“Minder eten weggooien begint met goed plannen. Wat heb ik nog in huis, wat moet op voordat het bederft, en welk gerecht kan ik daar mee maken?” vertelt Kirsten Palland van Milieu Centraal. “Als je meedoet aan de Foodbattle houd je dagelijks bij wat je weggooit en krijg je allerlei tips om thuis meteen toe te passen. Zo wordt je in no-time een keukenheld die alles goed afweegt, goed bewaart en niks verspilt”.

Uit eerdere battles is gebleken dat mensen na drie weken 20% minder voedsel verspillen dan in de eerste week. Aan de Foodbattle kan je individueel en in een groep deelnemen. Je resultaten worden vergeleken met het landelijk gemiddelde of met je groepsgenoten.

Jong gezin versus senior

Gemeente Ede start met 51 deelnemers die in 5 teams tegen elkaar strijden. Jonge gezinnen, senioren en zelfs een hele straat dagen elkaar uit om geen eten weg te gooien. Met haar voedselbeleid zet de gemeente in op een gezond en duurzaam voedselsysteem. “Minder verspillen is beter voor het milieu en de portemonnee. Het zou mooi zijn als we ons daar meer van bewust worden. Daarom dagen wij onszelf en onze inwoners graag uit om mee te doen aan de Foodbattle”, zegt wethouder Food Leon Meijer van de gemeente Ede.

Doe ook mee met de Foodbattle

Fotografie: REDRUM, Nabewerking: Case Communicatie.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.