Praktisch over duurzaam

Asbestdak na 2024 verboden

18 oktober 2018

 Daken met asbest zijn in Nederland na 2024 verboden. De Tweede Kamer stemde op 16 oktober in met het wetsvoorstel om asbestdaken te verbieden. Dit verbod komt er vanwege de risico’s van asbestdaken voor gezondheid en milieu. Een asbestdak zo snel mogelijk vervangen is een slim idee, vanaf 2025 zijn asbestdaken mogelijk onverzekerbaar. 

Update 2019
In mei 2019 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor het verbod op asbestdaken verworpen. Dat betekent dat er (voorlopig) geen verbod op asbestdaken komt.

De wet verplicht mensen met een asbestdak om in actie te komen. Weer en wind zorgen er namelijk voor dat asbestvezels vrijkomen uit deze daken, die minimaal 30 jaar oud zijn. Deze kankerverwekkende vezels komen in de lucht en grond terecht. 

Heb jij een huis of een schuur met een dak van vóór 1994? Dan kan je dak asbest bevatten. Milieu Centraal legt uit hoe je kunt (laten) checken of er asbest op je dak ligt en wat je moet doen om je asbestdak te (laten) verwijderen. Daar heb je tot 2025 de tijd voor. Dat kost geld, maar op tijd vervangen is een slim idee. Op dit moment is er nog een landelijke subsidie beschikbaar. Ook blijft je woning verkoopbaar, waardevast en verzekerbaar bij schade en brand. Een handig moment om het vervangen van je asbestdak aan te pakken is bij een grote klus, verhuizing of verbouwing.

Video: hoe herken je asbest?

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.