Praktisch over duurzaam

Opgeruimd staat netjes

16 maart 2018

Gedumpte flesjes, blikjes en tasjes in het milieu zijn voor veel mensen een doorn in het oog. De overheid zet in op minder plastic flesjes in het zwerfafval en meer hergebruik van kleine flessen. Wat kun je zelf doen tegen zwerfvuil in je buurt en hoe zorg je dat afval opnieuw gebruikt kan worden?

Op 10 maart 2018 deelde Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat, nieuwe afvaldoelstellingen: voor 2021 zeventig tot negentig procent minder plastic flesjes in het zwerfafval en negentig procent hergebruik van kleine flessen. Lukt het niet dan volgt statiegeld op kleine verpakkingen. Je hoeft niet te wachten want je kunt zelf genoeg doen om afval te verminderen.

Landelijke opschoondag

Het lijkt logisch: gooi geen troep op straat. Maar af en toe iets oprapen en in de prullenbak gooien is ook een goed idee. Er is zelfs een landelijke dag, waarop je met de hele buurt, of school, of sportvereniging de schouders eronder kan zetten: op zaterdag 24 maart is het Landelijke Opschoondag. Tienduizenden Nederlanders maken dan samen hun buurt zwerfafvalvrij. Meld je aan om een gratis schoonmaakpakket te ontvangen van Supporter van Schoon.

Veel afval ontstaat per ongeluk: het valt uit overvolle straatprullenbakken, bij containers bijgeplaatst afval gaat zwerven, of meeuwen/ratten scheuren te vroeg geplaatste vuilniszakken open. 

Weg met wegwerp

Juist wegwerpflesjes en blikjes eindigen vaak onnodig bij het afval. Voorkom ook onderweg afval met een stevige waterfles of hervulbare meeneembeker op zak. Wist je dat er per dag bijna 1 miljoen waterflesjes verkocht worden? Dit zorgt voor ruim 7 miljoen kilo plastic afval per jaar. Bijvullen is niet alleen beter voor het milieu, het is bovendien goedkoper. Dat geldt ook voor je bakje koffie op het station in een hervulbare beker. En maak je toch afval onderweg? Neem het als het even kan mee naar huis, en scheid het daar via de juiste afvalbak. Dan gaan ook deze materialen niet verloren.

In de juiste bak

Afval scheiden heeft zin want zo eindigt er minder afval in de verbrandingsoven. Door afval te scheiden kunnen meer grondstoffen hergebruikt worden. Van het ingezamelde plastic kunnen bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen en bouwmaterialen worden gemaakt. Twijfel je over de juiste bak voor je pizzadoos, videoband of yoghurtpak? Zoek het op in de afvalscheidingswijzer.

Praat mee over afval

Wil je meedenken over de toekomst van afval en grondstoffen?

zootje geregeld

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.