Autovakantie: geef jouw banden genoeg lucht

Ga jij deze zomer met de auto op vakantie? Voorkom pech onderweg met goed opgepompte banden. Zestig procent van de autobezitters rijdt onbewust op te zachte of zelfs lekke banden. Door elke twee maanden je banden op spanning te brengen rij je veiliger, zuiniger én milieuvriendelijker.

Om de kans te verkleinen dat je met een klapband of andere schade langs de kant van de weg komt te staan, is een autocheck voor vertrek belangrijk. Ook het goed oppompen van de autobanden hoort daarbij. Autobanden lopen immers langzaam leeg, ook als een auto weinig rijdt. Daarom is het nodig ze elke twee maanden op te pompen.

Veilig op weg

Met zachte banden kun je eerder in een slip komen en heb je een langere remweg. Daarnaast is de kans op een klapband met zachte banden groter. De lucht in zachte banden wordt warmer dan in banden met de juiste spanning. Angst om zelf een klapband te veroorzaken doordat je je banden te hard oppompt hoeft niet: dat kan namelijk niet.

Minder kosten en CO2

Door je banden elke 2 maanden op spanning te brengen bespaar je gemiddeld zo’n 60 euro per jaar. Dat is een tientje per keer! Met zachte autobanden verbruikt je auto meer brandstof en bovendien slijten zachte banden sneller. Je moet ze dan eerder vervangen en ook dat kost geld.

Met de juiste bandenspanning doe je ook het milieu een plezier. Doordat je minder brandstof verbruikt, stoot je minder CO2 uit. Bovendien slijten je banden minder snel, waardoor er minder bandenslijpsel in het milieu terechtkomt.

Doe de bandencheck!

Wil jij jouw banden laten checken voor de vakantie? Milieu Centraal organiseert oppompacties in samenwerking met Stichting Band op Spanning. Na afloop ontvang je een kaartje met uitleg hoe je zelf je banden op spanning brengt, hoe hoog die spanning moet zijn én hoeveel jouw auto bespaart met banden op de juiste spanning.

Overzicht Oppompacties

Datum Plaats  Adres
22 juni Veenendaal Einsteinstraat 2
29 juni Amsterdam Spaklerweg 44a 
30 juni Breda Spinveld 16