Bandenspanning niet vaak genoeg gecontroleerd

Slechts een kwart van de Nederlandse autobezitters controleert de bandenspanning met regelmaat. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door I&O Research. Zonde, want de juiste bandenspanning biedt veel voordelen.

Goed opgepompte banden slijten minder snel en zorgen voor een betere wegligging. Je rijdt ook nog eens zuiniger: per jaar bespaar je zo'n 60 euro aan brandstof. Het is daarom belangrijk om elke twee maanden je bandenspanning te controleren.

En ondanks dat de helft van de autobezitters dit weet, doet slechts een kwart dit ook echt. Een derde controleert de bandenspanning zelfs nooit, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Vooral automobilisten onder de 25 jaar houden de bandenspanning niet goed bij: van die groep checkt de helft de bandenspanning nooit.

Misverstanden

Dat de bandenspanning niet genoeg gecheckt wordt, komt door verschillende misverstanden. Zo wordt gedacht dat een harde band eerder voor een klapband zorgt, terwijl dit juist waar is voor een te zachte band.

Ook denken veel automobilisten dat iemand anders - de garage, de partner of huisgenoot - de bandenspanning checkt. Laat je het aan de garage over, dan worden je banden maar drie keer per jaar gecheckt. Dat is niet voldoende.

Geheugensteuntje helpt!

Om regelmatiger je bandenspanning te controleren, is het daarom verstandig om het in je auto-routine in te bouwen. Zet een herinnering in je telefoon of combineer het met een ritje wat je met regelmaat doet. Dan ga je zuiniger de weg op én gaan je banden langer mee.

Meer weten over banden oppompen? Op Hou je autobanden op spanning vind je handige video's en infographics. Je ziet waar je de juiste spanning voor jouw banden kan opzoeken en hoe je de banden goed oppompt.