Even voorstellen: Ika van de Pas

Mijn naam is Ika van de Pas en sinds oktober 2019 mag ik leiding geven aan het geweldige team van Milieu Centraal. Voor het nieuwe jaar wil ik mij even voorstellen en vertellen welke trends van pas komen voor je groene voornemens.

Het voelt als een eer dat ik directeur ben van Milieu Centraal. Mijn drijfveer is om iedereen te helpen met verduurzamen door de juiste informatie en handelingsperspectieven te bieden. Afgelopen jaren werkte ik voor Albert Heijn aan gezondheid en duurzaamheid en eerder in mijn loopbaan was ik werkzaam bij het Ministerie van Landbouw en Volksgezondheid.

Milieu Centraal is uniek omdat kennis over milieuvraagstukken onder hetzelfde dak zit als communicatie-expertise. Bijna 30 medewerkers maken Milieu Centraal dé praktische gids voor iedere duurzame stap in het dagelijks leven: van afval scheiden tot zonnepanelen kopen. Alle tips en adviezen zijn gecheckt door onze onafhankelijke onderzoekers.

Aan de enorme stijging in webbezoek en reacties op social media merken we dat steeds meer mensen zoeken naar informatie om te verduurzamen. Wat kunnen we in het nieuwe jaar verwachten op het gebied van duurzaamheid? Dit zijn de drie groene trends die ik verwacht voor 2020. Hopelijk raak je hiermee geïnspireerd om jouw groene voornemens waar te maken.

Trend 1: stroomversnelling van de elektrische auto

In 2020 verwacht ik de echte doorbraak van de elektrische auto. Begin 2019 reden er nog maar 45.000 elektrische auto’s in Nederland. Eind 2019 waren dat er reeds 85.000! Er komen veel nieuwe modellen en de prijzen dalen. Het accubereik is nu al voor een middenklasser 300 kilometer en wordt ook steeds groter. Naast de lage onderhoudskosten betaal je geen wegenbelasting (MRB) en geen aanschafbelasting (BPM) .

Voor diegenen die geen nieuwe auto willen aanschaffen, ontwikkelt zich een geloofwaardige tweedehands markt. Private lease is een interessante optie voor diegene die tegen de aanschafprijs hikt. Milieu Centraal heeft een nuttige keuzehulp ontwikkeld voor diegene die overweegt om elektrisch te rijden. Check of je dit groene voornemen voor je vervoer waar kan maken

Trend 2: het begint met isolatie

Het klinkt niet heel trendy, maar het verduurzamen van je huis begint bij isoleren. Stap voor stap wil Nederland van het gas af en daar kan je je nu op voorbereiden. 2020 is daarom het jaar van ’verbeter je huis’!

Met een goed geïsoleerde woning bespaar je gasverbruik, dat is goed voor het klimaat maar vooral ook voor je portemonnee. Voor een gemiddelde woning kan een verbetering van geen naar goede isolatie tot €1900 schelen op je energierekening. Daarnaast is een goed geïsoleerd huis veel comfortabeler doordat de warmte binnen blijft. In 2020 krijg je bovendien subsidie. Als je twee maatregelen combineert, kan je 20% van de kosten terugkrijgen.

De eerste stap die je kunt zetten is naar de website www.verbeterjehuis.nl gaan. Hier krijg je gericht advies voor jouw specifieke woonsituatie. Zo zie je wat jij kunt doen, wat het oplevert en wat het kost.

Trend 3: van shoppen naar swappen

Delen is het nieuwe hebben. We zien dat steeds meer mensen elkaar vinden op platforms om spullen te delen. Door samen te doen met spullen scheelt dat voor het milieu en in je portemonnee. Je voorkomt zo kosten én het gebruik van grondstoffen voor nieuwe producten. En daarnaast maak je anderen er ook blij mee! Mijn eigen ervaring met spullen ruilen? Een kledingruilavond is gezellig, je doet weer eens nieuwe stijlinspiratie op en het kost je niets!