Hoe voorkom je wespenoverlast?

Wespen op rotte appel. Wespenoverlast.
Elke zomer zijn ze weer van de partij: wespen. Ze maken zich nuttig door muggen en vliegen te eten. Ze houden helaas ook van vlees en zoetigheid. Wat kun je doen tegen wespenoverlast? Check deze slimme tips om wespen uit de buurt te houden.

Fruitbuffet of nep-nest
Wespen op afstand houden in de tuin kan met een fruitbuffetje of een nep-nest. Door wespen naar een andere plek te lokken met iets dat ze lekker vinden, zullen ze minder snel naar ander lekkers zoeken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een buffet van rottend fruit.

Een nep-nest kan wespen ook op het verkeerde been zetten. Wespen vermijden nesten van andere wespen en blijven ook op afstand (tot wel 6 meter) van een nep-nest. Je kunt zelf een nest namaken of een nep-nest kopen. Belangrijk: een nep-nest heeft het meest effect als je het vroeg in het seizoen ophangt.

Kalm blijven
Wespen voorkomen in huis? Met horren en vliegengordijnen houd je ze buiten de deur. En krijg je toch een wesp op bezoek: doe zo kalm mogelijk en maak geen snelle slaande bewegingen als er een wesp rondvliegt. Wespen zien snelle bewegingen beter dan trage. Sla dus nooit zomaar naar een wesp en zet het ook niet meteen op een lopen wanneer je een wesp ziet of hoort. Kalm blijven zorgt er meestal voor dat de wespen vanzelf afdruipen.

Bekijk meer tips tegen wespenoverlast.