Kleine plastic flesjes? Lever ze in!

In de tas, op weg naar een dagje op het strand, een verfrissing op het treinstation of als drankje na het sporten: elk jaar gaan er honderden miljoenen kleine plastic flesjes over de toonbank. Veel daarvan eindigen nu nog op straat en in de natuur, vanaf 1 juli 2021 moet daar verandering in komen. Vanaf dan zit er ook op kleine plastic flesjes statiegeld.

Op plastic flesjes met minder dan 1 liter inhoud zit vanaf 1 juli 15 cent statiegeld. Op grote flessen met meer dan 1 liter inhoud blijft het statiegeld 25 cent. De nieuwe regel voor kleine plastic flesjes moet ervoor zorgen dat er minder flesjes in het zwerfafval terechtkomen. Elk jaar worden er zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes verkocht, waarvan zo’n 100 miljoen in de natuur belanden. Zonde, want plastic flesjes kunnen goed gerecycled worden. Bovendien zorgt zwerfafval voor overlast, ongedierte, schade aan de natuur én hoge kosten voor het opruimen.

Zwerfafval

Minder Afval Elk jaar belanden er miljoenen kilo’s afval op straat of in het groen. Weten wat jij kunt doen om dat tegen te gaan? Lees onze tips!

Inleveren kan bijna overal

Je kunt kleine plastic flesjes – net als de grote plastic flessen – inleveren bij (grote) supermarkten. Maar ook op bemande treinstations, grote tankstations en via cateraars kun je de flesjes op een goede manier kwijt. Sportclubs en scholen kunnen er ook voor kiezen de flesjes in te nemen. Alles bij elkaar kun je je flesje straks op zo’n 12.000 plekken inleveren. Horeca en kleine bedrijven zijn niet verplicht de kleine plastic flesjes in te zamelen.

Wat levert het op?

Bijna de helft van het totale volume van ons zwerfafval bestaat uit drankverpakkingen: plastic flesjes en blikjes. Berekend is dat zo’n 100 miljoen kleine plastic flesjes in het zwerfafval terecht komen. Door statiegeld op deze flesjes moet dat aantal fors verminderen. Inschatting is dat het statiegeldsysteem zorgt dat 90% van de plastic flessen, groot en klein, wordt ingeleverd.

Nederland is zeker niet het eerste land met dit systeem. In Duitsland wordt al meer dan tien jaar statiegeld geheven op plastic flesjes. Volgens de Duitse overheid heeft dat geholpen met het terugdringen van de hoeveelheid zwerfafval. Sterker nog: er is een informele economie ontstaan rondom het verzamelen van plastic flesjes. Pfandsammler, mensen die plastic afval verzamelen voor het statiegeld, verdienen zo een extra zakcentje.