Met elektrische kachel of houtkachel vaak duurder uit

Vrouw met bril zit bij raam met koffie. Verwarmen met gaskachels en gashaarden.
Wil je minder gas verbruiken en zoek je andere manieren om je huis te verwarmen? Elektrische kachels en houtkachels zijn op dit moment populair. Maar het is een misverstand dat je hier geld mee bespaart: met een elektrische kachel of houtkachel ben je juist vaak duurder uit! Dat komt doordat deze apparaten veel stroom of hout verbruiken.

Met de hoge gasprijzen zoeken veel mensen naar alternatieven voor de cv-ketel. Elektrische kachels en houtkachels lijken dan een goede oplossing, maar zijn dat niet. Je energierekening kan er zelfs een stuk hoger van worden. De stroomprijs en de prijs van hout zijn de afgelopen tijd namelijk ook flink gestegen.

Nadelen elektrische kachel en houtkachel

Elektrische kachels zijn stroomvreters. Met zo'n kachel ben je voor dezelfde hoeveelheid warmte twee keer zoveel geld kwijt als met een cv-ketel op gas. En ook voor het klimaat is het geen goed idee: de CO2-uitstoot van een elektrische kachel is ruim twee keer zo hoog als van de cv-ketel.

Is een houtkachel dan de oplossing voor het verwarmen van je huis? Nee, om meerdere redenen is dit geen goed idee. Een houtkachel is slecht voor de gezondheid, omdat er fijnstof en andere schadelijke stoffen vrijkomen. Bovendien is een houtkachel helemaal niet zuinig met energie: een groot deel van de warmte vliegt door de schoorsteen naar buiten. Daardoor ben je met een houtkachel duurder uit. Voor dezelfde hoeveelheid warmte betaal je met een houtkachel ongeveer anderhalf keer zoveel als met een cv-ketel. 

Hoe kun je wél op je gasrekening besparen?

De beste tip is: let erop dat je de verwarming slim en zuinig gebruikt. Zet bijvoorbeeld alleen de verwarming aan in de kamers waar je bent, houd de deuren in huis dicht en zet de thermostaat op maximaal 19 graden. Ontdek alle bespaartips voor de verwarming.

Als je de mogelijkheden hebt: laat je huis beter isoleren (of doe het zelf) en neem een hybride warmtepomp bij de cv-ketel. Warmtepompen gebruiken ook stroom, maar halen daarvoor warmte uit de buitenlucht of bodem, en zijn daardoor veel zuiniger dan elektrische kachels.

Tips voor thuiswerkers

Tijdens het thuiswerken wil je niet in de kou zitten. Hoe houd je jezelf warm zonder de verwarming hoog te zetten? Een slimme manier is bijvoorbeeld om een kleine elektrische deken in je stoel te leggen: daarmee blijft je lichaam warm en hoef je niet de hele ruimte te verwarmen. Een infraroodpaneel aan het plafond of de muur (of onder je bureau) is ook geschikt. Zo'n paneel geeft stralingswarmte zonder de hele ruimte op te warmen.

Meer tips voor thuiswerken? Bekijk 7 tips voor een warme werkkamer.