Minder plastic en beter recyclen

Vrouw drinkt zitten in portier van de auto uit een meeneemfles. Voorkom (plastic) afval en recycle beter.
Vandaag presenteert staatssecretaris van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) samen met het bedrijfsleven en milieuorganisaties het Plastic Pact om minder plastic te gebruiken, meer plastic te recyclen en al het nieuwe plastic volledig recyclebaar te laten zijn. Zelf kun je ook het nodige doen.

Onnodige verpakkingen voorkomen

Het is beter voor het milieu om onnodige verpakkingen te voorkomen. Zo bespaar je grondstoffen en energie. Je kunt hier zelf vandaag al mee aan de slag. Neem onderweg bijvoorbeeld een thermosbeker of waterfles mee en gebruik in de winkel altijd je eigen boodschappentas en een herbruikbaar groente- en fruitnetje.

Geen verpakking is niet per definitie milieuvriendelijker. Soms beschermt een verpakking het product tegen uitdroging of beschadiging. Het voorkomen van (voedsel)verspilling weegt qua milieu-impact zwaarder dan de verpakking zelf.

Plastic gescheiden weggooien

Heb je plastic afval? Gooi na gebruik je plastic verpakkingen gescheiden weg bij het Plastic-, Metalen- en Drankverpakkingen (in de meeste Nederlandse gemeentes). Zo help je mee aan de recycling van grondstoffen, en voorkom je dat (plastic) zwerfafval in de natuur terecht komt.

Check goed welk afval in welke bak hoort, via de Afvalscheidingswijzer en via je gemeente. Grote plastic spullen zoals kapotte tuinstoelen, speelgoed en ook grote stukken piepschuim, kun je naar de milieustraat brengen.