Veel wegwerpplastic verboden door nieuwe richtlijn

Grijper op strand raapt afval op. Minder afval voorkomt plastic in zee.
Plastic wattenstaafjes, rietjes of bestek. De komende jaren zul je deze en veel andere plastic wegwerpproducten niet meer tegenkomen. Vanaf 3 juli 2021 zijn ze namelijk verboden door een nieuwe Europese richtlijn: de Single Use Plastic-richtlijn, kortweg SUP. Wat houdt die in?

De Europese richtlijn heeft het doel de milieu-impact van plastic fors te verminderen. De richtlijn richt zich vooral op single use plastic, oftewel wegwerpproducten. Bijvoorbeeld plastic picknickservies en wattenstaafjes, maar ook sigarettenfilters, voedselverpakkingen en ballonstokjes. Plastic afval vormt een groot deel van het zwerfafval.

Sommige van deze producten zullen vanaf 3 juli 2021 vallen onder een handelsverbod. Winkels en bedrijven mogen dan hun bestaande voorraad nog verkopen, maar geen nieuwe voorraden van deze producten aanleggen. Je kunt de producten dus nog tegenkomen in sommige winkels, maar over een aantal jaar zullen ze uit de schappen zijn verdwenen.

Zeeschildpad op plastic

Op andere plastic producten kom je een nieuw soort logo tegen. Het logo maakt duidelijk dat een product plastic bevat en niet in het milieu terecht moet komen. Deze markering herken je aan de afbeelding van een overleden zeeschildpad, drijvend in zee. Dat beeld is gekozen omdat plastic in zee een groot probleem vormt voor zeedieren. Dit is beter bekend als de plasticsoep. Vogels, vissen, dolfijnen en zeehonden krijgen (soms bijna onzichtbare) stukjes plastic binnen of raken verstrikt in grote stukken plastic. Plastic in zee kan via voedsel dat wij uit de zee halen ook ons lichaam binnendringen.

Het nieuwe logo kom je onder andere tegen op plastic bekers, verpakkingen van sigaretten en vochtige doekjes.

De komende jaren komen er ook nieuwe, strengere regels voor plastic producten. Vanaf 1 juli 2021 zit er in Nederland bijvoorbeeld statiegeld op kleine plastic flesjes. De doppen van dit soort flesjes moeten vanaf 2024 verplicht aan de fles vast zitten, zodat ze minder snel in het zwerfafval terecht komen. Vanaf 2025 moeten plastic producten meer gerecycled plastic bevatten. Alle Europese lidstaten hebben daarnaast afgesproken dat 90% van het plastic afval moet worden verzameld voor recycling.

Ook producenten van plastic producten moeten meer gaan doen om plastic afval tegen te gaan. Zo gaan ze bijdragen aan het opruimen en tegengaan van zwerfafval. Consumenten moeten ook beter geïnformeerd worden over plastic producten. Al deze regels gelden ook voor bioplastics.

Video: Wat houdt de Single Use Plastic-richtlijn in?

Video: Wat houdt de Single Use Plastic-richtlijn in?