Praktisch over duurzaam

Sluipverbruik: meedoen is weten

Heb jij enig idee hoeveel stroom er weglekt uit jouw huis? Doe mee met onze actie, ontdek het en help anderen op weg. Maak kans op een gratis energiemeter!

Jaarlijks is een gemiddeld huishouden 75 euro kwijt aan vermijdbaar sluipverbruik. Televisies, decoders, stereo’s en computers op stand-by; de modem die dag en nacht aan staat. Je huis staat vol met apparaten die voortdurend stroom gebruiken, ook al doe je er niets mee en soms zelfs als je denkt dat ze uit zijn.

Zuinige apparaten: dat scheelt

Een gemiddeld huishouden gebruikt twee maal zoveel stroom als een huishouden dat zuinige apparaten heeft en die apparaten zuinig gebruikt. Een huishouden vol energieslurpers gebruikt zelfs vier maal zo veel. In veel huizen staan nog oude stroomslurpers als koelkasten of wasdrogers. Lees Halveer je stroomverbruik. Ieder huis kent zo zijn verrassingen.

Spoor jouw energievampiers op!

Om de verborgen energievampiers in jouw huis te helpen opsporen, geeft Milieu Centraal veertig energiemeters weg, die we nog hebben liggen van een vorige actie. Daarmee zie je exact hoeveel stroom een apparaat verbruikt als het aan of ‘uit’ staat. Stuur vóór 1 mei een berichtje op Facebook of naar prijsvraag@milieucentraal.nl met als onderwerp ‘Energiemeter’ en geef aan welke apparaten jij wilt doormeten.

Deel je ontdekking…

In mei verloot Milieu Centraal de energiemeters onder de inzenders. Gewonnen? Laat dan vooral ook weten welke ontdekkingen je gedaan hebt. Bijvoorbeeld door een foto van de grootste energieschurk in jouw huis te delen en te melden hoeveel hij verbruikt op de Facebook pagina van Milieu Centraal. Om momentverbruik in Watt om te rekenen naar een jaarverbruik in kWh kan je eenvoudig het aantal Watt vermenigvuldigen met 8,76 (voor een apparaat dat altijd aan staat of altijd op stand-by staat). 1kWh kost 23 eurocent.

… en deel je meter

Heb je alle apparaten in je huis gemeten? Geef de energiemeter dan door aan buren, familie of vrienden! Zo worden nog meer mensen bewust van hun sluipverbruik. Lees hier meer over energiebesparing en apparaten.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.