Praktisch over duurzaam

Zo veeg je je straatje schoon

Het is eenvoudig om je stoep, tuinpad of terras onkruidvrij te houden zonder onkruidverdelgers. Gelukkig maar, want vanaf november 2015 is het gebruik van die middelen op verharding verboden.

Voor onkruid geldt altijd: voorkomen is het beste. Gebruik schoon zand bij de aanleg van je terras, zodat onkruid moeilijk kan kiemen. En leg worteldoek onder je tegels of grindpaadje. Bovendien bestaan er speciale voegvullingen die ontkiemend onkruid tegengaan en toch waterdoorlatend zijn.

Te vuur en te zwaard

Op je terras krijgen onkruid, groene aanslag en mos minder kans terras als je regelmatig veegt. Vervolgens is met de hand uittrekken de eenvoudigste remedie. Een handig hulpje is ook het haakvormige krabbertje dat je in elk tuincentrum kunt kopen. Lukt het niet om het onkruid op deze manier te verwijderen, dan kan je kokend water over het onkruid gieten of het met een brandertje wegschroeien. Met een brander verwijder overigens je geen wortels en met vuur moet je natuurlijk altijd oppassen.

Zo houd je ons water schoon

Herbiciden doden niet alleen het onkruid, maar kunnen ook schadelijk zijn voor andere planten en soms ook dieren . Als de bestrijdingsmiddelen wegspoelen kunnen ze uiteindelijk bovendien in de bronnen voor ons drinkwater terechtkomen. Soms moet de drinkwaterwinning daarvoor zelfs tijdelijk stil gelegd worden. Vanaf november 2015 is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op verharding daarom verboden voor particulieren.

Kijk voor meer tips over milieuvriendelijk tuinieren op: milieucentraal.nl/tuinieren. Lees hier meer over onkruidbestrijding.

Deze site gebruikt alleenĀ cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.