Praktisch over duurzaam

3 groene voornemens voor 2016

In de donkere dagen voor kerst versieren we ons huis met sfeervolle lampjes. Onder de douche neuriën we kerstliedjes en in onze feestjurk gaat de verwarming een graad hoger. Gezellig, maar niet erg groen. Daarom: 3 tips om 2016 groen te beginnen.

Tip 1: LED it shine!

Veel kerstboomverlichting is inmiddels van LED-lampjes voorzien. Maar er branden nog een boel gloeilampen in Nederlandse huishoudens. Begin 2016 goed: vervang al je gloeilampen en halogeenlampen door LED-lampen of spaarlampen. Daar kun je veel energie mee besparen!

Tip 2: Verwarm je niet arm

Wil je minder energie verspillen in het stookseizoen? Sluit tussendeuren en verwarm alleen ruimtes waar je bent. Zet de verwarming een graadje lager en stook ’s nachts niet hoger dan 15 graden!

Tip 3: Zingen doe je op de fiets

Bijna 20 procent van ons gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en de keuken. Gebruik een waterbesparende douchekop en stap een minuut eerder onder de douche vandaan. Zingen? Dat doe je voortaan op de fiets!

Groene boodschappenlijst voor 2016

Met deze boodschappenlijst begin je 2016 groen:

beweeg de tabel van links naar rechts

Boodschappen Investering (eenmalig) Besparing (elk jaar)
15 LED/Spaarlampen € 75 € 60 per jaar*
Deurdranger voor woonkamer € 45 tot € 230 per jaar**
Waterbesparende douchekop € 20 € 50 per jaar
Douchewekker € 7 € 25 per jaar***
Totaal € 147 € 365 per jaar

* Als je 15 gloeilampen van 40W vervangt door 15 LED/spaarlampen van 9W. Uitgaande van € 5 per LED/spaarlamp en gemiddeld 1,5 branduren per dag (gemiddelde over het hele jaar).

** Een deurdranger kost tussen de € 20 en € 50, een deurveer heb je al voor € 5. De maximale besparing van €230 geldt als je alleen de woonkamer verwarmt en de tussendeur automatisch sluit. Afhankelijk van de grootte van je huis, hoe goed je huis geïsoleerd is, of je nu ook andere ruimtes verwarmt en of je de tussendeur nu al regelmatig dicht doet of niet, bespaar je minder per jaar.

*** Elke dag een minuut korter douchen bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 5.000 liter warm water en 30 m3 gas. Samen is dat € 25 per jaar. Zo scheelt het terugbrengen van douchebeurten van 8 naar 4 minuten een gemiddeld huishouden dus € 100 per jaar.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.