Praktisch over duurzaam

Feestelijk dineren zonder vlees en verspilling

Te veel gekocht, te veel gekookt, te lang laten liggen… ongemerkt gooien we allemaal behoorlijk wat eten in de afvalbak. Tijdens de feestdagen misschien wel extra veel, omdat we juist dan lekker uitgebreid gaan koken. Zo dineer je zonder verspilling.

Met een paar simpele tips & tricks voorkom je dat voedsel in de vuilnisbak belandt en bespaar je zo tot wel 150 euro per jaar. Daar kun je toch weer een aantal heerlijke (feest)maaltijden van maken!

Derde kerstdag restjesbuffet

Met de kerst wordt flink uitgepakt en pronken op de meeste tafels uitgebreide feestmaaltijden. Nadat iedereen gesmuld heeft van al dat lekkers is de kans groot dat er veel restjes overblijven. Vier 3e of 4e kerstdag met een restjesbuffet. Nodig vrienden of buren uit en vraag iedereen om mee te nemen wat er met kerst is overgebleven. Zo ontstaat een geweldig en verrassend buffet. Eet smakelijk!

Van kalkoen naar pompoen

Lekker al die vleesschotels, maar wel jammer voor het milieu. Vlees veroorzaakt namelijk veel schadelijke milieueffecten. Dus gooi het eens over een andere boeg en zet groente in de hoofdrol! Vervang de kalkoen bijvoorbeeld voor een pompoen. De Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal kan je hierbij een handje helpen. Daar staat in welke groente er nu in het seizoen is, je vindt er ook seizoensrecepten

Er zijn ook veel heerlijke vegetarische recepten op internet te vinden. Als je toch een stukje vlees wilt voorschotelen: kies dan voor een klein stukje vlees als smaakmaker. En bij voorkeur geen rund-, lams- of schapenvlees, want die hebben de hoogste milieubelasting.


Fijne feestdagen gewenst!

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.