Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Is jouw cv-ketel OK?

Jongeren zijn laks in het onderhouden van hun cv-ketel. De 55-plusser doet het veel beter. Om veilig en energiezuinig te stoken moet je regelmatig de cv-ketel laten controleren. Hierbij helpt het OK CV keurmerk.

 

Jongeren laks met cv-ketel onderhoud

Drie van de tien jongeren hebben het onderhoud aan hun cv-ketel niet goed geregeld. Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction. Het niet onderhouden van een cv-ketel vergroot de risico’s op gaslekkage en koolmonoxidevergiftiging. Regelmatige controle is veiliger, je hebt minder storingen en je cv-ketel gaat langer mee. Bovendien voorkomt onderhoud onnodig energieverbruik!

Is jouw cv-ketel OK?

Een cv-ketel die al wat ouder is moet jaarlijks worden schoongemaakt en nagekeken. Bij de meeste ketels is eens per 2 jaar voldoende. Er is nu een onafhankelijk kwaliteitslabel voor professioneel cv-onderhoud: OK CV. Bedrijven die OK CV gecertificeerd zijn, werken met ‘Energie Service Specialisten’ die naast het afstellen en controleren van de ketel ook tips geven om energie te besparen!

Een nieuwe cv-ketel kopen? 

Milieu Centraal adviseert je om bij de aanschaf van een nieuwe ketel vooral te kijken naar de mogelijkheden voor combinaties. Sinds 26 september hebben nieuwe cv-ketels volgens de Europese richtlijnen een energielabel. In Nederland worden voornamelijk HR-ketels met een zuinig A-label verkocht. Maar het kan nog zuiniger! Door een HR-ketel te combineren met een slimme thermostaat, een zonneboiler of een warmtepomp kan zelfs label A+++ gehaald worden. Overweeg je de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp dan kun je in 2016 profiteren van de nieuwe subsidieregeling.