Praktisch over duurzaam

Subsidie voor zonneboilers en warmtepompen

In 2016 kun je subsidie krijgen als je een zonneboiler, warmtepomp of pelletkachel laat installeren. Een zonneboiler wordt zo ongeveer 20% goedkoper. Tijd om over te stappen op duurzame energie.

In 2016 is er 70 miljoen euro beschikbaar voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Vanaf 4 januari kun je je aanvraag indienen.

Zonneboiler ongeveer 20% goedkoper

Zonneboilers verwarmen water met behulp van zonlicht. Hierdoor kun je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water besparen. Een zonneboiler kost ongeveer 3.300 euro. Het subsidiebedrag hangt af van het type zonneboiler maar ligt gemiddeld op 650 euro.

Tussen 500 en 1500 euro voor warmtepomp

Een warmtepomp zorgt milieuvriendelijk voor verwarming en warm water. Warmtepompen gebruiken bestaande warmte in de lucht, grond of water. Met een elektrische compressor (zoals in de koelkast) wordt energie met een lage temperatuur opgewaardeerd tot bruikbare warmte. Het is verstandig om je huis eerst goed te isoleren, voordat je een warmtepomp aanschaft. Er zijn warmtepompen die je combineert met een hr-ketel op gas (hybride) en volledig elektrische warmtepompen. Een hybride warmtepomp kost zo’n 5.000 tot 7.000 euro, inclusief een hr-ketel. Het subsidiebedrag voor warmtepompen ligt tussen de 500 en 1.500 euro, afhankelijk van het soort apparaat.

Vanaf 500 euro subsidie voor pelletkachel

Een pelletkachel is een geavanceerde houtkachel, die brandt op geperste houtkorrels (pellets). Je kunt alleen subsidie krijgen voor pelletkachels die automatisch werken, een gesloten voorkant hebben, en voldoen aan andere technische eisen. Het subsidiebedrag is 500 euro, of wat meer als het gaat om pelletkachels met grote capaciteit. Voor het milieu is een warmtepomp met lage temperatuur verwarming (LTV) een betere keuze dan een pelletkachel.

Van fossiel naar duurzaam

Volgens Milieu Centraal past het bevorderen van duurzame energie bij het streven om afscheid te nemen van energie uit kolen, olie en gas. Het gebruik van fossiele brandstoffen zorgt voor uitstoot van CO2 en de daarmee samenhangende klimaatverandering. De exacte subsidiebedragen staan vanaf 4 januari 2016 op deze website over de investeringssubsidie duurzame energie.

infographic-duurzame-apparaten-ez.png

 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.