Praktisch over duurzaam

Een voorlopig energielabel, en dan?

Vijf miljoen huizenbezitters krijgen een voorlopig energielabel. Dit label is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Ga je je huis verkopen, dan moet je het voorlopige label definitief maken.

energielabel woning 400 x 300.jpg

Het energielabel voor woningen varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan je woning een beter of slechter energielabel hebben. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Zo kan worden ingeschat dat de kans groot is dat bijvoorbeeld een vooroorlogs huis inmiddels een hr-combiketel heeft en dubbel glas in de woonkamer.

Ontdek je mogelijkheden

Wil je weten wat je kan doen om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken? Ontdek je mogelijkheden, kosten en besparingen op www.verbeteruwhuis.nl. Veel oudere woningen hebben nog geen gevelisolatie en geen vloerisolatie. Ook ontbreekt nog wel eens dubbel glas in slaapkamers. Zonnepanelen zijn sterk in opkomst, maar nog lang niet op alle daken aanwezig.

Huis verkopen = definitief label aanvragen

De bedoeling van het energielabel is dat kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Je bent als verkoper verplicht om aan kopers een energielabel te geven. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot 405 euro.
Het voorlopige energielabel moet definitief gemaakt worden om rechtsgeldig te zijn. Je kunt op www.energielabelvoorwoningen.nl snel, eenvoudig en met weinig kosten het voorlopige energielabel omzetten in een definitief label. Op Energielabel.nl is een overzicht van veel gestelde vragen rondom het energielabel voor woningen te vinden.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.