Praktisch over duurzaam

Glas in het bakkie

Al veertig jaar wordt glas in Nederland gescheiden ingezameld. Toch verdwijnt er nog steeds veel in het restafval. Daarom benadrukt een nieuwe campagne: glazen potten en flessen mogen mét deksels en restjes in de glasbak!

glas bakkie 400 x 300.jpg

Bijna de helft van de mensen*, die verder trouw hun glas scheidden, gooide vieze potjes niet in de glasbak, maar in de vuilnisbak. De campagne ‘Glas in het bakkie’ laat nu weten dat ook vieze potjes in de glasbak mogen. Leeg schudden is schoon genoeg. 'Glas in het bakkie' hoopt zo mensen die glas uit gemakzucht bij het restafval gooiden over te halen voor de glasbak te kiezen. Per Nederlander bleek namelijk jaarlijks 10 kilo glas bij het restafval te belanden, tegenover 21 kilo glas in de glasbak. Daar zit ruimte voor verbetering!

Eindeloos hergebruikt

Glas bij het restafval is erg zonde, want glas kan eindeloos hergebruikt worden zonder dat het aan kwaliteit verliest. Het apart inleveren van glazen flessen en potten bespaart bovendien veel energie en 60 procent op nieuwe grondstoffen.

Juiste bak

Alle eenmalige glazen verpakkingen van dranken, eten, cosmetica en medicijnen mogen in de glasbak. Drinkglazen, lampen en ovenschalen moeten niet in de glasbak. In de Recyclemanager kun je opzoeken welk glas in de glasbak mag, en waar glas thuishoort dat niet in de glasbak mag en waarom.

 * blijkt uit onderzoek van Stichting Nedvang

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.