Praktisch over duurzaam

Oude apparaten: vervangen of repareren?

Het is verstandig om koelkasten van zeven jaar of ouder weg te doen: beter voor het milieu en je portemonnee. Als je er tenminste een superzuinig A+++model voor in de plaats koopt. Dit advies van Milieu Centraal riep veel vragen op:  een werkend apparaat weggooien, is dat niet zonde?

Hand opent riezer 400x300.jpg

Lang met spullen doen is bijna altijd goed voor het milieu. Maar dat geldt niet voor koelkasten. Die zijn de afgelopen jaren zó veel zuiniger geworden, dat vervangen loont uit milieuoogpunt. Berekeningen van Milieu Centraal laten zien dat de besparing door het lagere energiegebruik van een zuinige koelkast ruimschoots opweegt tegen de ‘weggegooide’ productie-energie van het oude apparaat en de energie die het kost om een nieuwe koelkast te maken.

Overal aan gedacht?

Er kwamen veel reacties op de campagne Energievreters, pak ze aan! Bijvoorbeeld de vraag of er rekening was gehouden met het gebruik van grondstoffen. Het antwoord daarop is: Ja. Het grondstofgebruik weegt beduidend minder zwaar dan de milieuwinst van de energiebesparing die tijdig vervangen oplevert. Ook belangrijk: 88 procent van de materialen (vooral metalen) van een oude koelkast worden gerecycled. Oude koelkasten moeten apart worden ingeleverd, opdat ze kunnen worden gerecycled.

En andere apparaten dan?

Moeten andere oude apparaten nu ook vervangen worden door nieuwe zuinige apparaten? Nee, zeker niet. Het hangt heel erg af van de vraag hoeveel zuiniger apparaten zijn geworden in de afgelopen jaren. Zo levert vervanging van een oudere wasdroger, die je vaak gebruikt, door een zuinig exemplaar winst voor het milieu op (maar minder dan bij vervanging van een oude koelkast of vriezer).

Apparaten die niet veel zuiniger geworden zijn, kun je beter repareren als ze kapot zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor niet al te oude wasmachines. Ook is het goed om zo lang mogelijk te doen met apparaten die je weinig gebruikt en daardoor op jaarbasis niet veel energie gebruiken. Bijvoorbeeld: mixers, keukenmachines en boormachines. De productie-energie van ICT- en audioapparatuur is meestal relatief hoog in vergelijking met de gebruiksenergie, zodat repareren beter is voor het milieu dan een nieuw zuinig exemplaar aanschaffen.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.