Praktisch over duurzaam

Groen festivalseizoen

Het festivalseizoen is in volle gang. Deze maanden worden tientallen parken en bossen tijdelijk omgetoverd tot festivalterrein. Feest je ook ergens mee? Met deze tips heeft de natuur minder last en geniet je van een schoon festival.

Het grootste milieuprobleem bij festivals is afval. Peuken, bekers en bakjes van duizenden bezoekers veroorzaken in korte tijd heel veel afval. Om hier iets aan te doen, ondertekenden acht grote Nederlandse festivalorganisatoren in 2015 al de 'Green Deal Afvalvrije Festivals'. In 2017 is duurzaamheid op festivals niet meer weg te denken. Festivals proberen afval waar mogelijk te beperken en wat overblijft te recyclen. 

Afvalbak

Je kunt zelf ook een steentje bijdragen aan een schoon festival. Gooi echt al je afval in de juiste afvalbak, ook het kleine spul zoals sigarettenpeuken en kauwgom. Bij volle afvalbakken lever je je lege beker gewoon in bij de bar. En vergeet niet je tent weer mee naar huis te nemen of maak er iemand anders blij mee. Je kunt trouwens voor al je afval checken in welke bak het hoort met de afvalscheidingswijzer.

Slow fashion

Natuurlijk wil je er op het festival leuk uitzien, maar wil je ook dat je outfit milieuvriendelijk is? Maak dan kennis met slow fashion: koop bewust kwaliteitskleding, doe geen impulsaankopen en volg niet alle modetrends. Je hoeft geen nieuwe outfit te kopen speciaal voor het festival, combineer de leuke dingen die nog in je kast hangen.

Groen vervoer

Reis milieuvriendelijk naar het festival en kies voor duurzaam vervoer. Voorkom fileleed en overvolle parkeerplaatsen en pak de trein, dat is altijd een milieuvriendelijke keuze. Sommige festivals bieden korting in samenwerking met vervoersbedrijven of gaan soms zelfs met bussen vele plekken in Nederland langs; vervoertips staan meestal op de festivalwebsite. Ga je toch met de auto? Zorg dan dat er zoveel mogelijk mensen meerijden. Woon je niet zo ver? Dan is het allerbeste natuurlijk om te fietsen. 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.