Praktisch over duurzaam

Hou je huis koel in de zomer

De afgelopen dagen waren misschien een voorproefje: het kan deze zomer flink warm worden. Hoe blijft je huis koel tijdens een hittegolf, zonder een torenhoge energierekening? Milieu Centraal geeft frisse tips.

Voordat je apparaten zoals airco’s en ventilatoren aanzet, kun je al heel veel doen om de warmte buiten te houden. Zorg allereerst dat de zon je huis zo min mogelijk verwarmt: schuif je zonneschermen omlaag of doe overdag de gordijnen dicht. Benut de koelte van de nacht door het huis 's nachts te ventileren. Zet na zonsondergang de ramen tegen elkaar open en hou ze overdag juist gesloten zodat warme lucht dan buiten blijft.

Goed isoleren

Om het zomers koel te houden, is goede isolatie van je huis ook belangrijk. Goed geïsoleerde muren, ramen en daken houden de warmte ’s zomers beter buiten. Isoleren is niet voor niets een klimaatklapper: als het koud is verbruik je minder gas om je huis te verwarmen en in de zomer hoef je minder te doen voor een aangename temperatuur. 

Luchtstroom

Is het overdag nou echt te warm, zorg dan voor een stroom (koele) lucht. Een ventilator is veel milieuvriendelijker dan een airco. Een airconditioner gebruikt veel elektriciteit en bevat bovendien koelmiddelen die, wanneer ze vrijkomen, sterk bijdragen aan het broeikaseffect. Gebruik de airco dus alleen als het echt nodig is. 

Een glaasje koud water of koud voetenbad kan overigens ook al veel doen aan je temperatuurbeleving. Laat de zomer maar komen!

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.