Praktisch over duurzaam

Zet groenten in de basis

Veel Nederlanders kiezen vlees als basis van de maaltijd, maar voor je gezondheid én het milieu verdienen groenten de hoofdrol. Milieu Centraal verrast je deze maand met groenterecepten en je kunt smaakvolle prijzen winnen. 

Een gemiddelde Nederlandse avondmaaltijd bestaat voor 70% uit groenten en aardappels of graanproducten en voor 30% uit vlees of vis. Volgens gezondheidsexperts eten Nederlanders, met 127 gram per dag, te weinig groente. Om de verhouding van 80% plantaardig en 20% dierlijk te bereiken, is het recept: 170 gram groente en 80 gram vlees of vis per dag.

Milieu Centraal rekent uit dat deze groene maaltijdkeuze voor 2 personen 470 kg CO2 per jaar scheelt. Daar kun je 7 jaar voor koken op een elektrische kookplaat.

Groenterecepten

Als er meer groenten in het recept staan, zal bijna 1 op de 5 mensen ook meer groenten eten, blijkt uit onderzoek van het GroentenFruit Huis. Daarom werken chefs en foodies in juni mee om groenten de hoofdrol te geven. Loethe Olthuis (de Volkskrant), Bas Cloo (Dutch Cuisine) en Linda Peek (lekkeretenmetlinda.nl) en peulvruchtencampagne de Blije Boon presenteren lekkere recepten met koolrabi, spinazie, bloemkool en tuinboontjes.

Win een kookworkshop

Wil je een kookworkshop voor 2 personen winnen van Loethe Olthuis? Stuur jouw eigen groenterecept in en maak kans op een persoonlijke workshop van de culinair recensent van de Volkskrant.

 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.