Praktisch over duurzaam

Fabels over spouwmuurisolatie

Er bestaan misverstanden over spouwmuurisolatie. Milieu Centraal ontkracht drie fabels en legt uit waarom deze vorm van gevelisolatie zo gunstig is voor je huis, portemonnee én het milieu.

Ongeveer een miljoen woningen in Nederland heeft een spouwmuur die nog na-geïsoleerd kan worden. Is jouw huis gebouwd tussen 1920 en 1976? Dan is het de moeite waard om te checken of deze loze ruimte in de buitenmuur is te isoleren. Mensen die je voorgingen, zijn erg tevreden over het resultaat. Het huis houdt de warmte beter vast en de gasrekening daalt. Toch zijn er hardnekkige misverstanden over spouwmuurisolatie.

Fabel 1

Een spouwmuur mag nooit helemaal gevuld worden, anders krijg je vochtproblemen

Sommige mensen denken dat er lucht in de spouw moet zitten om vocht op de binnenmuur te voorkomen en aanwezig vocht via ventilatie af te voeren. Dat is niet waar. Als de isolatie goed wordt uitgevoerd, laat een volledig met isolatiemateriaal gevulde spouw geen vocht van buitenaf door. Ventilatie van de spouw is ook niet nodig: het zorgt er nauwelijks voor dat het metselwerk droogt. Voorwaarde is wel dat het metselwerk in goede staat en niet vorstgevoelig is.

Fabel 2

Als er bouwafval of cementresten in de spouw zitten, kun je hem niet isoleren

Bouwafval en cementresten kunnen inderdaad voor problemen zorgen, maar alleen als je ze laat zitten. Bij de meeste woningen kan een vervuilde spouwmuur prima schoongemaakt worden. Het na-isolatiebedrijf moet volgens de richtlijnen van de branche vooraf onderzoeken of er vervuiling in de spouw zit. Het is verstandig om na te gaan je met een gecertificeerd bedrijf in zee gaat, , of ze de spouw goed hebben onderzocht en of het vuil goed verwijderd kan worden. Als schoonmaken van de spouw echt niet mogelijk? Dan kun je beter voor een andere isolatiemethode kiezen.

Fabel 3

Een geïsoleerde spouwmuur kun je niet verder isoleren

Wederom niet waar: een geïsoleerde spouwmuur kun je prima verder isoleren. Sterker nog: als je een woning met spouwmuren energieneutraal wilt maken, is het juist een belangrijke eerste stap om de spouwmuur te isoleren. De isolatie beperkt luchtstromen in de spouw en vergroot de isolatiewaarde van de buiten- of binnengevelisolatie die je laat aanbrengen.

 

Meer over spouwmuurisolatie

Feiten en Fabels op een rij over spouwmuurisolatie.
Download de handige checklist (pdf) voor het gesprek met je aannemer.
Of ga direct naar Advies op maat voor spouwmuurisolatie. 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.